Aktualno 6.5.2021 14:22

V Bruslju pričakujejo hitre rešitve za ustrezno financiranje STA

Ljubljana/Bruselj, 6. maja - Slovenska vlada mora v skladu z nacionalno zakonodajo zagotoviti ustrezno financiranje Slovenske tiskovne agencije, so se danes na vprašanje STA glede donatorske kampanje Za obSTAnek odzvali v Evropski komisiji. Kot so poudarili, pričakujejo, da bo mogoče najti hitre rešitve za ponovno vzpostavitev financiranja in ohranitev neodvisnosti agencije.

Ljubljana.
Diktafon Slovenske tiskovne agencije (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"Zavedamo se razvoja dogodkov," je na vprašanje STA v zvezi z donatorsko kampanjo zbiranja sredstev Za obSTAnek odgovoril govorec komisije za področje pravosodja Christian Wigand.

"Čeprav je takšna pobuda občudovanja vredna in kaže na dobro sodelovanje znotraj medijskega sektorja, javne tiskovne agencije ne bi smele biti prisiljene zatekati se k tovrstnim rešitvam za financiranje. Kot smo že povedali, mora slovenska vlada zagotoviti ustrezno financiranje agencije in pričakujemo hitre rešitve," je dodal.

Dolžnost vlade v skladu s slovensko zakonodajo je zagotoviti neodvisnost in primerno financiranje javne službe, ki jo zagotavlja STA, je ponovil Wigand ter potrdil, da so na komisiji prejeli torkovo pismo zaposlenih na STA zaradi vladne ustavitve financiranja javne službe.

Pri tem je spomnil, da je komisija nedavno potrdila, da je slovensko financiranje STA za leto 2021 v celoti v skladu s pravili EU o državnih pomočeh.

Spomnil je, da je komisija glede državnih pomoči 29. aprila sprejela sklep, s katerim je odobrila 2,5 milijona evrov državne pomoči Slovenije STA za izpolnitev poslanstva javne službe za leto 2021. Javno financiranje bo prispevalo k neodvisnemu zagotavljanju novic slovenski javnosti brez nepotrebnega izkrivljanja konkurence na enotnem trgu, je ugotovila komisija.