Aktualno 4.5.2021 14:54

Poziv zaposlenih STA predstavnikom Evropske komisije

Ljubljana, 4. maja - Zaposleni na Slovenski tiskovni agenciji (STA) so predstavnikom Evropske komisije, predsednici Ursuli Von der Leyen, podpredsednici Veri Jourovi, izvršni podpredsednici Margrethe Vestager, komisarki Ylvi Johansson ter komisarju Janezu Lenarčiču poslali poziv glede ustavitve financiranja STA. Celoten poziv sledi v nadaljevanju.

Ljubljana, STA.
Ob svetovnem dnevu svobode medijev o pomenu kakovostnega novinarstva, v ospredju tudi razmere na STA.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Spoštovani,

zaposleni na Slovenski tiskovni agenciji (STA) smo vam neizmerno hvaležni za ves trud in opozarjanje na pomembnost medijske svobode v Evropski uniji ter podporo, ki smo je bili v tej luči doslej deležni z vaše strani. Žal pa ne vaši ne naši napori doslej niso dali rezultatov, in gonja proti medijem v Sloveniji se dva meseca pred začetkom predsedovanja naše države Svetu EU nadaljuje, če ne celo stopnjuje.

STA že več kot 120 dni za javno službo, ki jo opravlja, ni prejela plačila od svojega ustanovitelja, torej Republike Slovenije oziroma v njenem imenu trenutne vlade Janeza Janše. Agencija je kljub dosedanjim dobrim pogojem za delo ter odličnim in verodostojnim novinarjem na robu prepada, v katerega bo brez primerne rešitve padla prav v času 30. rojstnega dne samostojne Slovenije in tudi STA. In to kljub temu da vlado k našemu sofinanciranju vežeta tako zakon o STA kot od konca lanskega leta še dodatno določilo v sklopu protikoronskega zakona, ki ga je potrdila vladna koalicija in vladi za letos nalaga plačilo javne službe v skladu s sprejetim poslovnim načrtom tudi brez sklenjene pogodbe.

Prav v zvezi s slednjim se je vlada izključno z namenom zavlačevanja naše agonije odločila vprašati Evropsko komisijo o morebitni nedovoljeni državni pomoči in se takrat zavezala, da bo denar nakazala, takoj ko bo prejela ustrezen odgovor. Zaposleni na STA smo zelo hvaležni za hitro reakcijo Evropske komisije, a znova se je izkazalo, da je vlada Janeza Janše ta korak uporabila zgolj kot še en zavlačevalni manever. Še več, nov izgovor je, da je vlada glede omenjenega denarja spraševala za nazaj in da so bila sredstva v višini 2,5 milijona evrov že izplačana.

Enako velja tudi v primeru njihovih zahtev za predajo zahtevane poslovne dokumentacije, ki je, potem ko so jo kar nekaj časa terjali preko svojih medijev in družbenih omrežij, nikoli pa uradno, zdaj obtičala neznano kje, saj je nenadoma ne želijo sprejeti. In to kljub temu da je bil minister za notranje zadeve Aleš Hojs ob prisotnosti komisarke Ylve Johansson na dan, ko je bila dokumentacija poslana, vidno vzhičen in je napovedal takojšnjo rešitev za STA. Od vsega tega ni bilo nič. Kot kaže, se je minister ponorčeval, ne le iz nas, pač pa tudi iz evropske komisarke.

Spoštovani,

kot kaže ne moremo računati na aktualno vlado, da bo zagotovila naš obstanek. Tudi zato se je v Sloveniji prebudila novinarska srenja in civilna družba ter prav v ponedeljek, na svetovni dan svobode medijev, zagnala kampanjo zbiranja sredstev za obstanek STA. Odziv je veličasten in nas zaposlene na agenciji navdaja z upanjem, da nam lahko uspe. Toda ali je res edina možnost za to, da skupaj sredi Evropske unije ubranimo svobodo medijev in s tem demokracijo, da nam s sredstvi pomagajo ljudje, morda med njimi tudi kakšni taki, ki bi je sami bili bolj potrebni?

Veselimo se, da se je Evropska komisija odločila poiskati bolj učinkovita orodja za zaščito svobode medijev, vendar je to lahko za STA že prepozno. Ker si verjetno nihče ne želi, da bi se madžarski scenarij nadaljeval tudi v Sloveniji in morda še v kateri od držav članic EU, je nujno, da Evropska komisija še naprej z vsemi vzvodi poskrbi za to, da se črni scenarij ne bo uresničil. Morda tudi z neposredno finančno podporo STA iz sredstev, o alokaciji katerih odloča Evropska komisija sama.

Uredniški kolegij STA
Svet delavcev STA
Sindikat novinarjev STA