Aktualno 3.5.2021 18:06

EANA: Podpora svobodi medijev pomeni podporo demokraciji

Bern, 3. maja - Evropsko združenje tiskovnih agencij (EANA) je ob današnjem svetovnem dnevu svobode medijev izrazilo zaskrbljenost zaradi trenutnega stanja na tem področju, a obenem izrazilo upanje, da bodo tako vlade kot korporacije kmalu v interesu javnosti podprle resnično, na dejstvih utemeljeno novinarstvo, kar neposredno koristi demokratičnim družbam.

Ljubljana.
Logotip Evropskega združenja tiskovnih agencij (EANA).
Foto: Twitter/EANA
Arhiv Twitter/EANA

Kakovostno novinarstvo je, kot poudarjajo pri EANA, eden od temeljev prihodnjega razvoja njihovih članic, vodilnih nacionalnih tiskovnih agencij po vsej Evropi. Cilj združenja je zagotoviti, da lahko te agencije delujejo kot ponudniki nepristranskih novic in v skladu z načeli svobode medijev. Obenem želijo vsem novinarjem, da bi imeli priložnost opravljati svoje delo - ob popolnem zavedanju, kako pomemben vpliv ima vsaka novica, ki jo objavijo.

Današnji svetovni dan svobode medijev v ospredje postavlja informacije kot javno dobrino ter vabi k razmisleku o kakovostnemu obveščanju javnosti, obenem pa je opomnik, da pravici do svobode izražanja in obveščenosti nista samoumevni. V Sloveniji so še posebej v ospredju razmere na STA oziroma njeno finančno izčrpavanje, v luči česar je danes stekla donatorska kampanja Za obSTAnek.

EANA je sicer v minulih tednih večkrat izrazila zaskrbljenost zaradi situacije, v kateri se je znašla njena članica STA, in slovensko vlado pozvala, naj v interesu svobode medijev obnovi njeno financiranje.