Aktualno 29.4.2021 22:45

Denar za javno službo STA po navedbah Janše že izplačan, Veselinovič to označil za manipulacijo

Ljubljana/Pariz, 29. aprila - Predsednik vlade Janez Janša je med današnjim obiskom v Parizu komentiral odločitev Evropske komisije, ki je odobrila nadomestilo Slovenije v višini 2,5 milijona evrov za opravljanje javne službe STA. Po njegovih besedah je bil denar za javno službo STA že izplačan. Po besedah direktorja STA Bojana Veselinoviča pa je to "čista manipulacija in laž".

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"Kolikor vem, je to denar, ki je bil že izplačan po tistem, ko je bil zakon sprejet v DZ. Je pa po pravilih, ki obstajajo, bilo treba zaprositi za soglasje Evropsko komisijo. Ministrstvo za finance je to storilo, in kot pravite, je to soglasje danes prišlo. Ampak gre za sredstva, ki so že bila izplačana," je Janša povedal za Radiotelevizijo Slovenija.

"Vlada je prosila Evropsko komisijo za mnenje, ali gre pri financiranju STA za nedovoljeno obliko državne pomoči po sedmem protikoronskem zakonu januarja letos, torej šele po tistem, ko je začel veljati 31. decembra 2020. Za letos STA ni dobila niti evra, čeprav je Ukom v januarskem sporočilu za javnost napovedoval, da bo plačano vse, ko bo Evropska komisija sprejela dokončno odločitev, kar se je danes zgodilo," je v odzivu še zapisal Veselinovič.

Na to se je Janša odzval na Twitterju in zapisal, da je bilo "izplačano vse za lansko leto na podlagi pogodbe z Ukomom, čeprav STA ni posredovala dolžne dokumentacije". "Vse ostalo pa bo nakazano potem, ko bo STA izpolnila zakonske obveznosti, sklepe vlade in bo sklenjena pogodba z Ukomom za leto 2021. Kot vedno doslej," je dodal.

"Žal je tako, da zakonskih obveznosti ne izpolnjuje vlada, to so vam zdaj celo v Bruslju lepo razložili. Ampak očitno tudi to ni dovolj. Kot že tolikokrat doslej," pa so se na Janšev zapis odzvali na STA. Zdi se jim zanimivo, da Janšev kabinet poslane dokumentacije STA ni odstopil Ukomu, saj je direktor Ukoma Uroš Urbanija zatrdil, da je še kar nima. "Ali to pomeni, da ga ne priznavate za predstavnika ustanovitelja," se sprašujejo.

Evropska komisija je danes odobrila nadomestilo Slovenije v višini 2,5 milijona evrov za opravljanje javne službe Slovenske tiskovne agencije (STA). V Bruslju so ob tem poudarili pomen neodvisnih tiskovnih agencij v medijskem prostoru. Pojasnili so še, da lahko Slovenija zdaj neposredno izvede ukrep financiranja STA.

Komisija je odločitev o tem, da je nadomestilo STA v skladu z evropskimi pravili o državnih pomočeh, sprejela na podlagi notifikacije slovenskih oblasti. Slovenija je v začetku januarja namreč komisijo obvestila o nameri nadomestila za STA za izvajanje dejavnosti obveščanja slovenske javnosti o nacionalnih in mednarodnih novicah v tem letu v vrednosti 2,5 milijona evrov.

Iz Ukoma so za STA sporočili, da odločbe še niso prejeli, zato je ne morejo komentirati.