Aktualno 29.4.2021 17:49

Veselinovič se je letni nagradi že v ponedeljek odpovedal, ustavitev financiranja STA se nadaljuje

Ljubljana, 29. aprila - Direktor Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojan Veselinovič ob poročanju nekaterih medijev, da mu je nadzorni svet STA v ponedeljek potrdil izplačilo letne nagrade, opozoril, da se je nagradi že na seji odpovedal. Ob tem pa opozarja, da je Ukom danes zavrnil tudi plačilo zahtevka za opravljanje javne službe STA za marec.

Ljubljana.
Direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinovič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Nadzorni svet STA je v ponedeljek med drugim potrdil revidirano letno poročilo STA za poslovno leto 2020. Poslovanje družbe je bilo uspešno kljub epidemiološkim razmeram in prvi, začasni, ustavitvi financiranja STA jeseni lani.

Člani nadzornega sveta so na tej seji v skladu z veljavno zakonsko ureditvijo odločali tudi o predlaganem sklepu o izplačilu spremenljivega dela prejemka za direktorja za poslovno leto 2020. Gre za nagrado direktorju, ki jo za poslovodstvo družb v državni lasti predvidevata t. i. Lahovnikov zakon in uredba o določilih najvišjih razmerij za osnovna plačila ter višine spremenljivih prejemkov direktorjev, navaja Veselinovič v sporočilu medijem.

Nadzorni svet STA je nagrado odobril s sklepom, v katerem je zapisano, naj se izplača, ko bo normalizirano finančno stanje STA, a se je Veselinovič, kot trdi, že na isti seji temu prejemku odrekel. To bo tudi zapisano v zapisniku seje nadzornega sveta.

O tem, kako je prišlo do dezinformacije, ki so jo objavili nekateri mediji in jo je na Twitterju komentiral tudi direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija, pa navaja, da lahko sklepa "po tem, da je eden izmed članov nadzornega sveta STA zapustil sejo, še preden sem že na seji povedal, da se izplačilu te nagrade za uspešno poslovanje v letu 2020 dokončno in v celoti odrekam".

Urbanija je namreč zapisal, da je brez besed, ko se je dal Veselinovič nagraditi z dvema plačama, ob tem, da so bile zaposlenim izplačane nagrade v višini le okoli 300 evrov in ob tem, ko hkrati vsem grozi, da bo potopil podjetje v dobrem mesecu.

Veselinovič je sicer danes sporočil tudi, da je vladni urad za komuniciranje (Ukom) danes zavrnil tudi plačilo zahtevka za opravljanje javne službe za marec. Danes tako mineva že 119. dan, od kar STA opravlja javno službo brez plačila s strani države, nadaljujejo pa se tudi "aroganca, laži, blatenje, netenje konfliktov v kolektivu STA in sprenevedanje".

Ukom je dopoldne v sporočilu za javnost na spletnih straneh vlade potrdil, da je zavrnil izplačilo za marec. "Kljub opozorilom, da Ukom od 1. januarja 2021 s STA ni več v poslovnem odnosu, je direktor Veselinovič račun za domnevno opravljanje javne službe v marcu poslal Ukomu. Zaradi zgoraj navedenih dejstev je Ukom tudi tokrat zavrnil izplačilo za marec," so zapisali.

Opozorili pa so tudi, da "ni mogoče preveriti medijskih zapisov, da se je direktor Veselinovič nagradi za leto 2020 domnevno naknadno odpovedal". "Je pa seveda glede na zdajšnje stanje moralno nesprejemljivo že dejstvo, da so mu jo nadzorniki sploh odobrili," so dodali.

Na vprašanje STA, ali so že začeli pregled poslovne dokumentacije STA, je Ukom odgovoril, da dokumentacije razen računa za marec, niso prejeli. "Predlagamo, da najprej vprašate direktorja Veselinoviča, če jo je poslal," so zapisali.

Veselinovič je ponovil, da so vladi, ki so ji poslali dokumentacijo kot edini družbenici, pa jo je hotela vrniti, sporočili, da jo lahko sama odstopi pristojnemu organu. "To očitno ni Ukom, saj je gospod Urbanija sporočil, da je na Ukomu še niso prejeli," je dodal v odzivu na navedbe v sporočilu Ukoma.