Aktualno 29.4.2021 15:51

Evropska komisija: Slovenija lahko zdaj neposredno izvede financiranje STA

Bruselj, 29. aprila - Slovenija lahko sedaj neposredno izvede ukrep financiranja STA, ki ga je januarja notificirala Evropski komisiji kot državno pomoč. Pri državni pomoči gre vselej za odločitev članice. Ker je bila ta notificirana, razumemo, da namerava Slovenija dodeliti to pomoč, je danes pojasnila govorka komisije za področje konkurence Arianna Podesta.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kar zadeva komisijo, je torej danes odobrila ukrep na podlagi notifikacije, ki jo je januarja prejela od slovenskih oblasti, je povedala govorka. Odločitev je sprejela, ker slovenske oblasti notifikacije niso želele umakniti, čeprav je komisija dala jasno vedeti, da njena odločitev ni potrebna.

Komisija nacionalne oblasti vselej formalno obvesti o odločitvi, je še povedala. Kdaj točno so tokrat obvestili slovenske oblasti, govorka ni mogla povedati, je pa dejala, da si predstavlja, da so jih obvestili takoj oziroma jih bodo tekom dneva.

Evropska komisija je v skladu z evropskimi pravili o državnih pomočeh odobrila 2,5 milijona evrov nadomestila Slovenije STA za opravljanje javne službe. "Javno financiranje bo prispevalo k zagotavljanju neodvisnih novic slovenski javnosti brez neupravičenega izkrivljanja konkurence na notranjem trgu," so zapisali.

"Današnja odločitev bo Slovenski tiskovni agenciji (STA) omogočila, da še naprej opravlja svojo pomembno javno službo. Neodvisne tiskovne agencije igrajo bistveno vlogo v medijskem prostoru," je poudarila izvršna podpredsednica komisije Margrethe Vestager, ki je pristojna tudi za konkurenco.

Takoj po objavi odločitve se je odzvala tudi podpredsednica komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova, ki je na Twitterju zapisala: "Pomembna dobra novica: potrjeno je, da je financiranje Slovenije za STA povsem v skladu s pravili o državnih pomočeh. Financiranje je treba sprostiti čim prej, da lahko agencija nadaljuje javno službo, in njena neodvisnost mora ostati zaščitena."

Komisija je odločitev sprejela na podlagi notifikacije slovenskih oblasti, posredovane januarja letos. Slovenija je tedaj komisijo obvestila o nameri nadomestila za STA za izvajanje dejavnosti obveščanja slovenske javnosti o nacionalnih in mednarodnih novicah v tem letu v vrednosti 2,5 milijona evrov, so sporočili v Bruslju.

V komisiji so januarja v prvih odzivih na notifikacijo slovenskih oblasti glede financiranja STA poudarili, da evropska pravila ne morejo služiti kot izgovor za ustavitev financiranja tiskovnih agencij po EU in da se financiranje STA lahko izvede brez predhodne odobritve Evropske komisije.

Evropska komisija je slovenske oblasti po neuradnih informacijah tedaj tudi pozvala k umiku notifikacije o financiranju STA, vendar slovenska stran tega ni storila.

V komisiji so nato na vprašanja v povezavi z notifikacijo odgovarjali, da so v stiku s slovenskimi oblastmi in da zadevo obravnavajo prednostno. Odločitev so sprejeli v manj kot petih mesecih po prejetju notifikacije.