Aktualno 29.4.2021 16:43

Stranke kritično do vlade ob stališču Evropske komisije glede financiranja STA

Ljubljana, 29. aprila - Današnje sporočilo Evropske komisije, da državno financiranje STA ne predstavlja državne pomoči, ker ta s svojim delovanjem uresničuje pravi javni interes Slovenije, pozdravljajo v več strankah. V SD ob tem vladi očitajo zavlačevanje, v LMŠ pa so spomnili, da je tudi nezakonita ustavitev financiranja STA del vložene ustavne obtožbe.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"Nezakonita ustavitev financiranja STA je tudi del ustavne obtožbe. Dobili smo empirični dokaz o nezakonitem ravnanju. Ko bomo v državnem zboru glasovali o ustavni obtožbi, naj poslankam in poslancem, ki omahujejo, ta odločitev Evropske komisije pomaga pri oddaji glasu. Izgovorov ni," je na Twitterju zapisal prvak LMŠ Marjan Šarec.

"V LMŠ smo veseli, da je Evropska komisija danes odobrila financiranje STA in odločno pritrdila tudi vsem našim pozivom in argumentom, da je zavestno in namerno (finančno) blokiranje delovanja STA nezakonito. Zdaj je na potezi najprej vlada, ki naj v skladu z zakonom o Slovenski tiskovni agenciji in sedmega protikoronskega zakona ter v skladu z januarja danimi obljubami te končno uresniči ter tako prekine nezakonito finančno uničevanje STA," so zapisali v LMŠ.

Po njihovem prepričanju pa so "na potezi tudi vsi poslanke in poslanci, da s svojo podporo ustavni obtožbi predsednika vlade presežejo perfidne strankarske poglede in interese ter omogočijo normalno delovanje agencije, ki ima izjemen pomen za našo državo. Nadaljnji koraki predstavnikov vlade in poslank ter poslancev pa bodo jasno pokazali, v kakšni državi živimo".

Predsednica SD Tanja Fajon je odločitev Evropske komisije v tvitu ocenila kot dobro in hitro. Izpostavila je, da je tudi izvršna podpredsednica komisije Margrethe Vestager, ki je pristojna tudi za konkurenco, "odlično poudarila pomen javne službe. Sicer pa ostaja dejstvo, da bo denar morala dati slovenska vlada, ki je januarja sprožila pritisk na Evropsko komisijo za odobritev državne pomoči", je še zapisala Fajonova, ki vladi očita zavlačevanje.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je ob novici o današnji odločitvi Evropske komisije na Twitterju ocenila, da je za vlado sramota, "da se mora EU ukvarjati z našo STA".

Evropska poslanka LMŠ Irena Joveva je kot "pričakovano, a glede na razmere svobode medijev v Sloveniji zelo pomembno" označila današnjo odločitev Evropske komisije. Po njenem prepričanju je zelo jasno tudi sporočilo podpredsednice Evropske komisije in evropske komisarke za vrednote in preglednost Vere Jourove ter izvršne podpredsednice komisije Margrethe Vestager. "Ne pozabimo: to je bil svojevrsten, cinični manever vlade, da zavlačuje pri izplačilu STA," je dodala Joveva.

Medtem ko v NSi zadeve še niso komentirali, je evropska poslanka te stranke Ljudmila Novak na Twitterju izrazila upanje, da "bo nadaljevanje financiranja STA po današnji odločitvi Evropske komisije čim prej izvedeno. Dejstva, ki jih o STA navaja Evropska komisija, so neomajna".

STA na odzive ostalih parlamentarnih strank še čaka.

Evropska komisija je danes prižgala zeleno luč za državno financiranje Slovenske tiskovne agencije (STA) ter potrdila, da tako financiranje ne predstavlja državne pomoči, kar je januarja želela preveriti vlada.

Na vladi so v začetku januarja navedli, da se je pogodbeno razmerje med STA in vladnim uradom za komuniciranje (Ukom) oz. vlado s sprejemom sedmega protikoronskega zakona "iz pogodbenega razmerja, v katerem je Ukom izpolnjevanje svojih obveznosti lahko pogojeval z izpolnjevanjem obveznosti STA, spremenilo v upravno razmerje, v katerem je njegova obveznost financiranja STA nepogojna in v višini, ki jo enostransko določi STA v svojem poslovnem načrtu. Sprememba financiranja je odprla vprašanje, ali je slednje skladno s pravili EU o konkurenci, zlasti s pravili o podeljevanju državnih pomoči. Glede na navedeno bo zakonsko določen znesek STA nakazan takoj, ko bo Evropska komisija dala pozitivno mnenje".

Komisija je ugotovila, da STA s svojim delovanjem uresničuje pravi javni interes Slovenije, da se opira na storitve neodvisne tiskovne agencije, ki ima sedež v državi in poroča v slovenskem jeziku ter pokriva nacionalne novice in mednarodne dogodke s perspektive Slovenije.

Izvršna podpredsednica komisije Margrethe Vestager, ki je pristojna tudi za konkurenco, je ob tem še poudarila, da bo ta odločitev STA omogočila, da še naprej opravlja svojo pomembno javno službo, ter opozorila, da neodvisne tiskovne agencije igrajo bistveno vlogo v medijskem prostoru.

Iz Ukoma so za STA sporočili, da odločbe še niso prejeli, zato je ne morejo komentirati.