Aktualno 29.4.2021 14:08

Evropska komisija odobrila 2,5 milijona evrov nadomestila za STA za njeno javno službo

Ljubljana/Bruselj, 29. aprila - Evropska komisija je v skladu z evropskimi pravili o državnih pomočeh odobrila 2,5 milijona evrov nadomestila Slovenije STA za opravljanje javne službe, so danes sporočili v komisiji. "Javno financiranje bo prispevalo k zagotavljanju neodvisnih novic slovenski javnosti brez neupravičenega izkrivljanja konkurence na notranjem trgu," so zapisali.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"Današnja odločitev bo Slovenski tiskovni agenciji (STA) omogočila, da še naprej opravlja svojo pomembno javno službo. Neodvisne tiskovne agencije igrajo bistveno vlogo v medijskem prostoru," je poudarila izvršna podpredsednica komisije Margrethe Vestager, ki je pristojna tudi za konkurenco.

Ohranitev neodvisne nacionalne agencije v državi članici po besedah Vestagerjeve zagotavlja, da se mediji lahko sklicujejo na tok novic o nacionalnih in mednarodnih dogodkih s perspektive te države, kar prispeva k pluralnosti medijev in virov informacij po vsej EU.

Takoj po objavi odločitve se je odzvala tudi podpredsednica komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova, ki je na Twitterju zapisala: "Pomembna dobra novica: potrjeno je, da je financiranje Slovenije za STA povsem v skladu s pravili o državnih pomočeh. Financiranje je treba sprostiti čim prej, da lahko agencija nadaljuje javno službo, in njena neodvisnost mora ostati zaščitena."

Komisija je odločitev sprejela na podlagi notifikacije slovenskih oblasti, posredovane januarja letos. Slovenija je tedaj komisijo obvestila o nameri nadomestila za STA za izvajanje dejavnosti obveščanja slovenske javnosti o nacionalnih in mednarodnih novicah v tem letu v vrednosti 2,5 milijona evrov, so sporočili v Bruslju.

Komisija je ukrep ocenila na podlagi evropskih pravil o državnih pomočeh glede nadomestil za javno službo, še zlasti na podlagi sklepa o državni pomoči v obliki nadomestila za javne storitve podjetij, pooblaščenih za opravljanje storitev splošnega gospodarskega pomena, (SGEI) iz leta 2011.

V skladu s temi pravili lahko država članica državno pomoč dodeli podjetjem kot nadomestilo za dodatne stroške za opravljanje javne službe, pri čemer veljajo določena merila, na primer izogibati se je treba pretiranemu nadomestilu.

Komisija je ugotovila, da STA s svojim delovanjem uresničuje pravi javni interes Slovenije, da se opira na storitve neodvisne tiskovne agencije, ki ima sedež v državi in poroča v slovenskem jeziku ter pokriva nacionalne novice in mednarodne dogodke s perspektive Slovenije.

STA torej po navedbah komisije izvaja službo v splošnem gospodarskem interesu, ki je za nacionalni trg v zaželenem obsegu ne bi mogla zagotavljati z lastnimi sredstvi in prihodki.

Financiranje je omejeno na to, kar je potrebno za izvajanje nalog javne službe STA, ki jo mora ponujati brezplačno. Letna neodvisna zunanja revizija zagotavlja nadzor teh pogojev, so še izpostavili v komisiji ob predstavitvi odločitve.

Na tej podlagi je komisija sklenila, da je ta slovenski ukrep v skladu s pravili EU o državnih pomočeh, saj zagotavlja službo v splošnem javnem interesu in spodbuja pluralnost medijev, ne da bi neupravičeno izkrivljal konkurenco.

Kot običajno bo različica odločitve, ki ni zaupna, na voljo v registru o državnih pomočeh na komisijini spletni strani o področju konkurence, ko bodo razrešili vsa vprašanja v povezavi z zaupnostjo. Na voljo bo pod številko SA.61014.

V komisiji so januarja v prvih odzivih na notifikacijo slovenskih oblasti glede financiranja STA poudarili, da evropska pravila ne morejo služiti kot izgovor za ustavitev financiranja tiskovnih agencij po EU in da se financiranje STA lahko izvede brez predhodne odobritve Evropske komisije.

Evropska komisija je slovenske oblasti po neuradnih informacijah tedaj tudi pozvala k umiku notifikacije o financiranju STA, vendar slovenska stran tega ni storila.

V komisiji so nato na vprašanja v povezavi z notifikacijo odgovarjali, da so v stiku s slovenskimi oblastmi in da zadevo obravnavajo prednostno. Odločitev so sprejeli v manj kot petih mesecih po prejetju notifikacije.