Aktualno 29.4.2021 13:01

STA pozdravlja odločitev Evropske komisije glede financiranja agencije

Ljubljana, 29. aprila - V STA pozdravljajo odločitev Evropske komisije, ki je dala zeleno luč za financiranje javne službe Slovenske tiskovne agencije. S tem je po njihovem mnenju padla še ena ovira za nemoteno financiranje STA. Urad vlade za komuniciranje (Ukom) je januarja napovedal, da bo zakonsko določen znesek nakazal takoj, ko bo dala komisija pozitivno mnenje.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na STA so spomnili, da je vlada kljub namigu Evropske komisije, naj umakne zahtevo za notifikacijo državne pomoči, pri njej vztrajala, z danes objavljeno odločitvijo pa se je izkazalo, da pri takšnem financiranju tiskovne agencije, ki opravlja javni servis obveščanja javnosti na način in pod pogoji, kot je to v primeru STA, ne gre za obliko nedovoljene državne pomoči.

Kot so poudarili, je s tem odpadla še ena ovira, ki jo je vlada kot družbenica STA postavila pred nemoteno financiranje agencije.

Evropska komisija je v skladu z evropskimi pravili o državnih pomočeh odobrila 2,5 milijona evrov nadomestila za STA za opravljanje njene javne službe, so danes sporočili v Bruslju. "Javno financiranje bo prispevalo k zagotavljanju neodvisnih novic slovenski javnosti brez neupravičenega izkrivljanja konkurence na notranjem trgu," so zapisali.

"Današnja odločitev bo Slovenski tiskovni agenciji omogočila, da še naprej opravlja svojo pomembno javno službo. Neodvisne tiskovne agencije igrajo bistveno vlogo v medijih," je poudarila izvršna podpredsednica komisije Margrethe Vestager, ki je pristojna tudi za konkurenco.

Ohranitev neodvisne nacionalne agencije v državi članici po besedah Vestagerjeve zagotavlja, da se mediji lahko sklicujejo na tok novic o nacionalnih in mednarodnih dogodkih s perspektive te države, kar prispeva k pluralnosti medijev in virov informacij po vsej EU.

Ukom je 8. januarja napovedal, da bo zakonsko določen znesek STA nakazan takoj, ko bo Evropska komisija dala pozitivno mnenje. Ukom je Evropsko komisijo prosil za mnenje, ker je ocenil, da je financiranje STA s protikoronskim svežnjem vprašljivo glede skladnosti s pravili EU o konkurenci, zlasti s pravili o podeljevanju državnih pomoči.

Danes mineva že 119. dan, od kar STA opravlja javno službo brez plačila s strani države.