Aktualno 23.4.2021 17:37

Kabinet predsednika vlade: STA naj dokumentacijo pošlje Ukomu

Ljubljana, 23. aprila - Kabinet predsednika vlade je ob vrnitvi pošiljke z dokumentacijo vodstvu STA sporočil, naj jo pošlje Ukomu. Omenjeno potezo je vodstvo STA prepoznalo kot dolgo pričakovan odgovor na vprašanje, komu naj bo dostavljena dokumentacija. Vodstvo STA je kabinetu še predlagalo, naj na vladi dokumentacijo Ukomu odstopijo sami.

Ljubljana.
Dokumentacija, ki jo je vodstvo STA v četrtek poslalo na vlado, je bila danes poslana nazaj na sedež agencije.
Foto: STA

Vodstvo STA je v četrtek dokumentacijo dostavilo vladi oziroma njenemu predsedniku. Vlada je glede na zakon o gospodarskih družbah namreč edina, ki ima družbeniške pravice in s tem glede na pravna mnenja, ki jih je pridobila STA, tudi pravico do dostopa do dokumentov, ki jih je sicer od STA že lani zahteval Ukom.

Dokumentacija je bila danes poslana nazaj na sedež agencije, vodstvo pa je zavrnilo sprejem pošiljke in kurir jo je odnesel nazaj pošiljatelju.

Kot so kasneje pojasnili v kabinetu predsednika vlade, so dokumentacijo vrnili s prošnjo, naj jo STA dostavi neposredno Ukomu, ki je "pooblaščeni vladni organ za komunikacijo s STA". "Tako je bilo ob enaki zakonodaji v vseh prejšnjih mandatih in tako bo tudi sedaj in v bodoče," so še zapisali in dodali: "Kabinet predsednika vlade ni vmesna poštna postaja, ki bi si jo lahko kdorkoli izbral za pomoč pri izogibanju svojih zakonskih odgovornosti."

Direktor STA Bojan Veselinovič je v odgovoru na ta dopis spomnil, da je že 12. aprila prosil, naj mu vlada pisno sporoči, komu in na kakšen način naj bo dokumentacija dostavljena. Tako je danes končno dobil dopis, iz katerega to izhaja. Hkrati današnji dopis kabineta predsednika vlade razume kot obvestilo, da ima Ukom pooblastilo vlade za izvajanje družbeniških upravičenj za dostop do dokumentacije.

"Če je temu tako - saj niste priložili sklepa vlade ali kakega drugega dokumenta, iz katerega bi to izhajalo - predlagamo, da poslano poslovno dokumentacijo STA sami odstopite pristojnemu organu," je zapisal v odgovoru. Kot omenjeno, STA namreč danes pošiljke z vrnjeno dokumentacijo ni sprejela.

Ob tem je Veselinovič še zapisal, da dokumentacija vsebuje tudi listine, označene kot poslovna skrivnost, in varovane osebne podatke, zato na agenciji pričakujejo, "da bo vlada prevzela vso odgovornost za ravnanje z listinami in podatki v skladu z veljavno zakonodajo".

Pravnik Rajko Pirnat je za STA ocenil, da je vodstvo s tem, ko je dokumentacijo poslalo predsedniku vlade, ravnalo povsem v skladu z veljavnim zakonom o vladi, po katerem predsednik vlade predstavlja vlado.

Tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v četrtek ob robu srečanja z evropsko komisarko Ylvo Johansson napovedal, da bodo dokumentacijo pregledali, in dodal, da sam ne vidi nobenih zadržkov, da se pogodba o financiranju v letošnjem letu ne bi podpisala in da se financiranje STA nadaljuje. Komisarka pa je izrazila upanje, da se bodo lahko "te težave rešile pred predsedovanjem Slovenije EU".