Aktualno 12.4.2021 18:47

Počivalšek za hitro rešitev spora o financiranju STA

Ljubljana, 12. aprila - Predsednik SMC in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek je na Twitterju zapisal, da se mu zdi današnja odločitev direktorja STA Bojana Veselinoviča, da bo vladi omogočil dostop do poslovnih knjig, "prava poteza, le malce pozna". "STA je pomembna državna institucija, zato je nujno hitro rešiti ta spor," je dodal.

Ljubljana.
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Dodal je še, da SMC "podpira in zagovarja svobodo medijev in medijskega izražanja".

Direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinovič je namreč danes vladi v dopisu in javno sporočil, da ji kot edinemu družbeniku STA omogoča dostop do vseh poslovnih knjig in spisov, in to kljub temu, da na družbo nikoli ni naslovila takšne zahteve. Poziva jo tudi, naj pisno sporoči, komu in na kakšen način naj se omogoči dostop do želene dokumentacije.

Ob tem je opozoril, da je edini družbenik vlada in da se doslej s sklepom vlade za prenos korporacijskih pravic v zvezi z zahtevo po dokumentaciji ni izkazala nobena vladna služba ali organ. To velja tudi za vladni urad za komuniciranje (Ukom), ki je sicer dokumentacijo zahteval. Zato gre po njegovih besedah s strani agencije za "potezo, ki bi ji lahko kdo očital pravno nekorektnost". A se je po posvetu s pravnimi strokovnjaki vendarle odločil za ta korak "v velikem precepu med doslednim spoštovanjem jasno določenega pravnega okvira, ki ureja informacijske pravice družbenika, in izničenjem praznega izgovora vladne strani, ki vodi v finančno izčrpavanje STA in ogroža socialno varnost zaposlenih".

Kot je še zapisal Veselinovič, je v soboto minil 100. dan, odkar STA ni dobila niti evra za opravljeno javno službo v letošnjem letu.

V NSi se na Veselinovičev poziv danes niso odzvali, pač pa so zgolj spomnili na nedavni dopis predsednika NSi in podpredsednika vlade Mateja Tonina, ki je Veselinoviča pozval, naj nemudoma posreduje zahtevano dokumentacijo vladnemu uradu za komuniciranje (Ukom). Ob tem pa je ocenil, da so se odnosi med Veselinovičem, vlado in Ukomom v preteklih mesecih tako skrhali, da bi morali v dobro agencije ponuditi svoj odstop.

Na vladni strani na vprašanje o tem, ali se bo vlada odzvala na Veselinovičev poziv in posredovala podatke o tem, kam in na kakšen način naj se omogoči dostop do želene dokumentacije, niso odgovorili. V odgovoru Ukoma so ugotavljali le, da jim Veselinovič do danes ni posredoval zahtevane dokumentacije. Ponovili so očitke direktorju in spomnili, da je vlada 18. marca sprejela sklepe, s katerimi "želi preprečiti, da bi Veselinovič uničil STA", so navedli.