Aktualno 2.4.2021 10:46

Trije raziskovalci ZRC SAZU s protestom zaradi izjave o STA

Ljubljana, 2. aprila - Trije raziskovalci ZRC SAZU so na direktorja Ota Lutharja naslovili protest zaradi izjave o podpori zaposlenim na STA, saj da zanjo ni pridobil mnenja širšega kroga raziskovalcev in z njo po nepotrebnem politizira ZRC SAZU. Luthar odgovarja, da gre za pobudo zaposlenih na ZRC SAZU, ki jo razume kot podporo ustavno zagotovljeni svobodi izražanja.

Ljubljana.
Direktor Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU Oto Luthar.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

V Znanstveno-raziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) so namreč nedavno v javnem pismu izrazili zaskrbljenost nad zaostrovanjem napadov vladnega urada za komuniciranje (Ukom) na Slovensko tiskovno agencijo (STA). Zaposlenim na STA so izrekli podporo ter Ukom pozvali, naj preneha finančno s izčrpavanjem in grožnjami STA.

Zdaj pa so trije zaposleni na ZRC SAZU, Matija Ogrin, Boris Golec in Anton Velušček, na direktorja ZRC SAZU naslovili protest, v katerem pravijo, da je bilo iz izjave razumeti, kot da gre za izjavo ZRC SAZU, neformalno pa so od direktorja izvedeli, da je izjavo podal kot direktor.

Prepričani so, da je bila Lutharjeva odločitev sporna tako v proceduralnem kot vsebinskem pogledu. Kot navajajo, Luthar za izjavo ni dobil mnenja nobenega od teles znotraj ZRC SAZU ali širšega kroga uveljavljenih raziskovalcev, posvetoval se je le z nekaterimi kolegi iz svojega kroga. "Zato izjava, ki so jo mediji citirali kot stališče ZRC SAZU, v resnici izraža pogled neke ozke, zelo specifične skupine vaših osebnih sodelavcev, nikakor pa ne predstavlja volje vseh raziskovalcev ZRC SAZU," so zapisali v pismu Lutharju.

Prepričani so tudi, da je Luthar z izjavo posegel na dnevnopolitično področje. Menijo, da tovrstne "politične poteze direktorja med zaposlenimi raziskovalci ZRC SAZU" povzročajo nezaželeno opredeljevanje, strinjanje in nestrinjanje z direktorjevimi političnimi stališči, kar v ZRC SAZU vnaša politizacijo in potencialna nesoglasja med raziskovalci. Lutharja so pozvali, naj se v prihodnje tovrstnih dejanj vzdrži.

Luthar pa je v odzivu za STA pojasnil, da je pobuda za javno podporo STA pobuda zaposlenih na ZRC SAZU. "Pobudo sem podprl in jo podpiram še naprej. Podobno kot pobudnice in pobudniki jo razumem kot podporo ustavno zagotovljeni svobodi 'izražanja misli, govora /.../ in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja'," je zapisal.

Dodal je še, da ima v skladu z 39. členom ustave vsakdo pravico dobiti informacije, za posredovanje informacij pa da potrebujemo neodvisno javno ustanovo.