Aktualno 31.3.2021 16:13

Pismo direktorja STA predsedniku vlade

Ljubljana, 31. marca - Pismo direktorja Slovenske tiskovne agencije Bojana Veselinoviča predsedniku vlade Janezu Janši in članom ministrskega kabineta po sklepu s 3. nujne seje Nadzornega sveta STA.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Spoštovani predsednik Vlade RS,

vodstvo in Nadzorni svet STA (NS STA) sta v zvezi s financiranjem STA že večkrat poudarila, da so vse želene listine in podatki o poslovanju Slovenske tiskovne agencije vedno na voljo Vladi RS kot družbeniku STA. Takšne zahteve s strani Vlade RS doslej nismo dobili.

Zato vas s pooblastilom NS STA prosim, da Vlada RS, ki v imenu ustanovitelja izvaja pravice družbenika STA, posreduje pisno pooblastilo Uradu Vlade RS za komuniciranje (Ukom) ali drugemu vladnemu organu, s katerim bo lahko izkazan kot predstavnik ustanovitelja. Na takšen način bo vodstvo STA izkazanemu pooblaščenemu organu družbenika lahko zakonito predalo vse želene informacije in listine. Tako bo po navedbah Ukoma zagotovljena možnost podpisa nove pogodbe o financiranju javne službe in izvajanje rednega financiranja STA v skladu s slovensko zakonodajo in evropskim pravnim redom.

Po določilih PKP 7 je sicer financiranje javne službe v tem letu zakonska obveznost ustanovitelja v skladu s sprejetim Poslovnim načrtom STA za leto 2021, in to ne glede na to, ali je sklenjena pogodba o opravljanju javne službe v letu 2021.

Kljub temu nam je Ukom zavrnil plačilo nadomestila za javno službo STA v januarju. Z dopisom z dne 29. 3. 2021 pa tudi zahtevek za izplačilo nadomestila za februar 2021. Oba smo poslali na Ukom po napotkih Ministrstva za finance.

Ker Ukom v svojem dopisu omenja podpis pogodbe o opravljanju javne službe kot enega od pogojev za plačevanje javne službe STA, želim spomniti, da STA podpisu takšne pogodbe ne nasprotuje, saj jo pričakuje že od lanskega decembra, ko je ustanovitelju poslala sprejeti Poslovni načrt.

Slovenska tiskovna agencija je pred skoraj tridesetimi leti, 20. junija 1991, objavila svojo prvo vest in v najtežjih trenutkih sodelovala kot pravi vir informacij nastajajoče države za slovensko in tujo javnost. Slovenija bo v drugi polovici leta 2021 drugič predsedovala Svetu EU. Zaradi izjemne zahtevnosti smo že začeli s pripravami za sodelovanje v projektu, za katerega verjamemo, da bo izpeljan v ponos državljanom tudi z izvajanjem javne službe, ki jo po pooblastilu države neprekinjeno opravlja Slovenska tiskovna agencija.

S spoštovanjem,
Bojan Veselinovič, direktor STA