Aktualno 25.3.2021 16:15

Delovna inšpekcija opravila nadzor na STA

Ljubljana, 25. marca - Predstavniki inšpektorata za delo so danes opravili nadzor na Slovenski tiskovni agenciji, so potrdili v vodstvu družbe, kjer dogajanja za zdaj ne komentirajo. Na inšpektoratu so pojasnili, da nadzor opravljajo po uradni dolžnosti. Nadzor se je sicer zgodil teden dni po tem, ko ga je s sklepom predlagala vlada.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"V predmetni zadevi je bil sicer izdan sklep vlade, vendar inšpektorat za delo nadzor opravlja po uradni dolžnosti v okviru svojih pristojnosti. Pojasnjujemo, da je bil postopek pri STA uveden, vendar še ni zaključen, tako vam več informacij za zdaj še ne moremo posredovati," so za STA navedli na inšpektoratu.

Vlada je minuli teden namreč sprejela sklep, v katerem je med drugim inšpektoratu za delo predlagala, da naj v skladu s svojimi pristojnostmi opravi inšpekcijski nadzor in pregleda delovanje na agenciji.

Inšpekcija nadzora delovnih razmerij je lani sicer opravila 10.031 nadzorov, inšpekcija nadzora varnosti in zdravja pri delu pa 7016. V obeh primerih številki navzgor odstopata od obsega nadzorov v zadnjem petletju. Koliko od teh nadzorov je bilo opravljenih na podlagi prijave, sicer ne pojasnjujejo, ker statistike nadzorov ne vodijo na način, da bi bilo to mogoče enostavno številčno razbrati, še manj pa, ali gre za prijavo vladnih organov.

"Prav tako je nemogoče napovedati, koliko časa traja od prijave do izvedbe nadzora, saj je to odvisno od same vsebine prejete prijave in narave domnevnih kršitev," so še navedli.

Vlada je sicer minuli teden v omenjenemu sklepu tudi predlagala nadzornemu svetu STA razrešitev direktorja STA Bojana Veselinoviča. Sprejela je tudi sklep, naj notranje ministrstvo preveri, ali kršitve vsebujejo elemente sumov kaznivih dejanj in naj se preveri odgovornost nadzornikov.