Aktualno 24.3.2021 18:01

Odziv direktorja STA na sporočilo o zavrženju ovadb v zvezi z zaustavitvijo financiranja STA

Ljubljana, 24. marca - Odziv direktorja STA na sporočilo za javnost Vlade RS o zavrženju kazenskih ovadb v zvezi z zaustavitvijo financiranja Slovenske tiskovne agencije, z dne 24. 3. 2021.

Ljubljana.
Diktafon, Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

STA pozdravlja dejstvo, da je okrožna državna tožilka zavrgla kazensko ovadbo zoper vodilne v Slovenski tiskovni agenciji in nekdanjo direktorico UKOM-a v zvezi s podpisom Pogodbe o opravljanju javne službe za leto 2020. Zavrženje je bilo pričakovano, saj je bilo jasno, da STA nikoli ni ravnala nezakonito. To je oziroma bi moral vedeti tudi UKOM, zato je očitno, da je bila kazenska ovadba vložena kot še eden v vrsti pritiskov na STA kot samostojno institucijo. Izvajanje financiranja javne službe preko Ukoma seveda ni kaznivo dejanje. Za razliko od Ukoma tega STA ni nikoli trdila.

Ob tem pa je zaskrbljujoče, da gre pri vsem skupaj za manipulativni poskus, da bi bila odločitev tožilstva o zavrženju ovadbe prikazana kot pooblastilo, da Ukom vstopi v vlogo družbenika STA. Po zakonu o STA je to vlada in ne Ukom. Vse listine in podatki so Vladi vedno na voljo. Vlada pa jih ni nikoli zahtevala na podlagi Zakona o gospodarskih družbah in skladno z Zakonom o STA. Namesto tega smo tudi tokrat priče sprenevedanju Ukoma, kar mu služi kot orodje za ogrožanje STA kot javnega medija.

Vlada je dolžna zagotoviti primerno financiranje javne službe v skladu s poslovnim načrtom. Letos jo k temu dodatno zavezuje sedmi protikoronski zakon in to ne glede na to, ali je sklenjena pogodba o financiranju javne službe. Čeprav je STA zanjo prosila že konec minulega leta, je vse doslej ni dobila ne od Ukoma ne od vlade.

STA vseskozi opravlja javno službo, za katero letos ni prejela nobenega plačila.

direktor STA

Bojan Veselinovič