Aktualno 22.3.2021 14:36

Iz KSJS poziv vladi k takojšnji zagotovitvi sredstev STA

Ljubljana, 22. marca - V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) obsojajo "vladno stopnjevanje pritiskov na institucionalno avtonomijo Slovenske tiskovne agencije (STA) in poskus zamenjave njenega vodstva". Vlado pozivajo, naj takoj zagotovi sredstva za nemoteno delovanje STA ter spoštuje njeno institucionalno avtonomijo ter uredniško neodvisnost.

Ljubljana.
Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Nedavno sprejeti vladni sklep je po oceni KSJS težko razumeti drugače kot grožnjo in zamegljevanje dejstva, da vlada ne spoštuje sedmega protikoronskega zakona, ki jasno določa podlago za financiranje javne službe STA. To pa je vlada po njihovi oceni ponovno nezakonito ustavila. Kot so dodali, vlada tudi ne spoštuje zakona o STA, ki jasno določa, da je za nadzor nad poslovanjem STA pristojen njen nadzorni svet.

KSJS izraža polno podporo svetu delavcev in sindikatu STA, ki sta vladne navedbe o šikaniranju zaposlenih na STA s strani direktorja zavrnila kot popolnoma neutemeljene. "Vsekakor pa si zaposleni na STA za pošteno, strokovno in kvalitetno opravljeno delo, s katerim prispevajo k zagotavljanju nepristranskih in korektno oblikovanih informacij, ki so vir in gradivo za praktično vse medije v Sloveniji, zaslužijo ustrezne delovne pogoje, predvsem pa pošteno plačilo," so poudarili.

STA namreč že 23 dni čaka na plačilo vlade za opravljeno javno službo, vlada pa je medtem minuli teden nadzornemu svetu STA predlagala razrešitev direktorja Bojana Veselinoviča, saj naj bi prišlo do kršitev zakonskih obveznosti. Sprejela je tudi sklep, naj notranje ministrstvo preveri, ali kršitve vsebujejo elemente sumov kaznivih dejanj in naj se preveri odgovornost nadzornikov. Predsednik nadzornega sveta Mladen Terčelj je ob tem napovedal delovanje v skladu s predpisi, Veselinovič pa očitke zanika in vladno potezo vidi kot zamegljevanje dejstva, da vlada ne spoštuje zakona.