Aktualno 19.3.2021 20:07

Ukom v odgovoru organizacijam za svobodo medijev zavrnil njihove očitke

Ljubljana, 19. marca - Urad vlade za komuniciranje (Ukom) je v današnjem odgovoru organizacijam za svobodo medijev, ki so v torek izrazile zaskrbljenost zaradi razmer v Sloveniji, zavrnil njihove očitke. Večinoma je ponovil svoje očitke na račun Slovenske tiskovne agencije (STA) in njenega direktorja Bojana Veselinoviča, ki ga je obtožil laganja.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ukom je v odgovoru Mednarodnemu inštitutu za tisk (IPI), Evropskemu centru za svobodo medijev (ECPMF), Evropski zvezi novinarjev (EFJ), OBC Transeuropa ter Novinarjem brez meja (RSF), ki ga je vlada objavila na Twitterju, izrazil presenečenje nad njihovim pismom.

Organizacijam v Ukomu očitajo, da "so se postavile na eno stran in da druge strani niso vprašale za njeno plat zgodbe". Tako glede STA navajajo, da se seveda strinjajo, da je položaj nevzdržen, "vendar pa nismo prepričani, ali ste v celoti seznanjeni z razmerami".

V odgovoru, pod katerim je podpisan njegov direktor Uroš Urbanija, nato Ukom večinoma ponavlja očitke na račun Slovenske tiskovne agencije (STA) in njenega direktorja Bojana Veselinoviča.

Tako novinarske organizacije med drugim opozarja, da je upravni del STA z zakonom jasno ločen od uredniškega. "Vsaka povezava med njima predstavlja poskus politizacije uredniškega kolegija in novinarstva, kar je direktor Veselinovič v zadnjem času uporabljal za prikrivanje svojih poslovnih aktivnosti," piše v odgovoru.

V njem Ukom tudi zanika, da bi kateri od uradnikov trenutne vlade skušal vplivati na uredniški kolegij ali direktorja STA. Navaja pa tudi, da niso spraševali, zakaj je agencija o nečem poročala, o nečem drugem pa ne. "So pa zahteve Ukoma po statističnih podatkih od STA nekaj povsem drugega," so poudarili. Po njihovih navedbah so ti podatki potrebni za utemeljitev financiranja STA.

Iz enega od javno objavljenih dopisov Ukoma sicer izhaja, da ga je "z vidika objektivnosti poročanja" denimo zanimalo, zakaj STA ni objavila novice o tem, koliko zaposlenih je oziroma ni podprlo določene izjave, ki jo je povzela STA.

Hkrati pa so glede odzivov vlade na Ukomu v odgovoru organizacijam, ki ga je Urbanija z javnostjo delil prek Twitterja, Veselinoviču očitali, da "v svojih izjavah jasno in namerno zavaja in laže, kar je po našem mnenju nesprejemljivo. "Če menite, da lahko direktor Veselinovič laže in zavaja javnost, vlada pa ne sme odgovoriti, nam, prosimo, sporočite svoje stališče," so še zapisali na vladnem uradu za komuniciranje.

Nevladne organizacije, ki se borijo za svobodo medijev in organizacije s področja novinarstva so v torek v pismu Evropski komisiji izrazile zaskrbljenost zaradi poslabšanja svobode medijev v Sloveniji in vnovičnih napadov premierja Janeza Janše na neodvisnost Slovenske tiskovne agencije (STA).

Izpostavile so vnovično ustavitev financiranja STA. Podpisnice pisma menijo, da ukrepi Ukoma kažejo na širša prizadevanja stranke SDS, da bi si podredila poročanje agencije ter zamenjala direktorja in spremenila uredniško politiko v bolj naklonjeno svoji politični agendi. Te skrbi so se okrepile minuli teden, ko je Janša pozval direktorja STA pozval k odstopu in da odgovarja za "nezakonite dejavnosti".

Vlada je nato v četrtek Nadzorni svet STA pozvala k razrešitvi direktorja, saj ugotavlja, da je prišlo do kršitev zakonskih obveznosti. Sprejela je tudi sklep, naj notranje ministrstvo preveri, ali kršitve vsebujejo elemente sumov kaznivih dejanj in naj se preveri odgovornost nadzornikov. Predlaga še nadzor inšpektorata za delo.