Aktualno 18.3.2021 19:43

V PEN ravnanje vlade razumejo kot izrecno nespoštovanje institucionalne avtonomije STA

Ljubljana, 18. marca - V Slovenskem centru PEN vlado pozivajo, naj korenito spremeni svoj odnos do STA, medijev in novinarjev. V odnosu do STA njeno ravnanje razumejo kot nespoštovanje institucionalne avtonomije, pa tudi kot poskus ali že kar kot postopek demontaže STA, namen katerega je očitno težnja po utišanju vira zaupanja vrednih informacij, so navedli.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Člani in članice PEN so, kot so zapisali v pisni izjavi za javnost, "globoko zaskrbljeni ob ravnanju in zahtevah" vlade v zvezi z delovanjem STA.

Ravnanje vlade in njenih izpostavljenih predstavnikov razumejo kot izrecno nespoštovanje institucionalne avtonomije STA, "ki bi jo v skladu z zakonom ravno vlada bila najbolj dolžna braniti in zagotavljati, a jo ravno ona sama krši", in kot nespoštovanje uredniške neodvisnosti STA, ki jo agenciji ravno tako zagotavlja zakon.

Spomnili so, da STA deluje vse od 20. junija 1991 in po njihovem vedenju ves ta čas opravlja svoje delo korektno. Njen prispevek zanesljivega vira informacij pa je po mnenju članstva PEN "v časih kakofonije lažnih novic, politično in še kako drugače prirejenih informacij, pojavov sovražnega govora in škodljivih dezinformacij, s katerimi trg preplavljajo različne spletne platforme, t. i. družbena omrežja in Facebook profili, Twitter ipd., izjemnega pomena".

"Nepristranske in korektno oblikovane informacije STA so vir in gradivo za praktično vse medije v Sloveniji in v mnogih primerih velikega pomena tudi za individualne iskalce verodostojnih in zaupanja vrednih informacij o dogajanju v Sloveniji in po svetu," so navedli.

Tako so prizadevanje vlade "žal, že nekaj časa prisiljeni razumeti kot poskus ali že kar kot postopek demontaže STA, namen katerega je očitno težnja po utišanju vira zaupanja vrednih informacij in zavestno prizadevanje spremeniti Slovenijo v neinformirano provinco, v kateri enostavno ne bo več mogoče priti do objektivnih poročil ne o dogajanju v Sloveniji in ne o dogajanju v svetu, razen seveda s pomočjo tujih medijev oziroma virov".

Po njihovih besedah zaradi tega pada tudi ugled Slovenije v mednarodni skupnosti.

Zato vlado pozivajo, naj korenito spremeni svoj odnos do STA, do medijev ter novinarjev in se tudi v primerih morebitnih nesporazumov obnaša demokratično. "Tudi za vlade in za njih še tem bolj velja zaveza spoštovanja svobode izražanja in razčiščevanja vseh odprtih vprašanj na način dialoga ob nujnem spoštovanju partnerjev, vpletenih v dialog," je še navedel upravni odbor Slovenskega centra PEN.

Vlada je danes sprejela sklep, s katerim nadzornemu svetu STA predlaga razrešitev direktorja Bojana Veselinoviča, saj ugotavlja, "da je prišlo" do kršitev zakonskih obveznosti. Sprejela je tudi sklep, naj notranje ministrstvo preveri, ali kršitve vsebujejo elemente sumov kaznivih dejanj in naj se preveri odgovornost nadzornikov. Predlaga še nadzor inšpektorata za delo.