Aktualno 18.3.2021 17:16

Nadzorni svet STA napoveduje delo v skladu s predpisi, Veselinovič očitke zanika

Ljubljana, 18. marca - Na današnji sklep vlade, v katerem ta med drugim nadzornikom STA predlaga razrešitev direktorja Bojana Veselinoviča, so se odzvali na STA. Predsednik nadzornega sveta Mladen Terčelj napoveduje delovanje v skladu s predpisi, Veselinovič pa očitke zanika in vladno potezo vidi kot zamegljevanje dejstva, da vlada ne spoštuje zakona.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Vlada nadzornemu svetu STA predlaga razrešitev direktorja Bojana Veselinoviča, saj ugotavlja, da je pri izpolnjevanju zakonskih obveznosti STA v letu 2020 prišlo do številnih kršitev, za katere je neposredno odgovoren direktor. Direktor STA je neposredno odgovoren tudi za šikaniranje zaposlenih, so navedli za STA.

"Ko bomo uradno seznanjeni s sklepom vlade, ga bo nadzorni svet STA preučil in, tako kot vedno, deloval v skladu z veljavno zakonodajo in poslovnikom o našem delu," je ob tem zapisal Terčelj.

Medtem je Veselinovič v izjavi za javnost navedel, da je "današnji sklep vlade težko razumeti drugače kot novo poglavje v nizu napadov na neodvisno STA in poskus zamenjave njenega vodstva".

"S takšnimi potezami se zamegljuje izhodiščno dejstvo: da vlada ne spoštuje sedmega protikoronskega zakona, ki jasno določa podlago za financiranje javne službe STA. To je že drugič v pol leta ustavljeno," je navedel.

Spomnil je tudi, da je po zakonu o STA za nadzor nad poslovanjem družbe pristojen nadzorni svet družbe, ki je bil vedno seznanjen z vsemi odločitvami in ravnanji vodstva STA. STA pa je vse poslovne odločitve sprejemala "v skladu z zakonsko ureditvijo in v dobro družbe". "Dosledno spoštuje načela finančne preglednosti in pravila stroškovnega računovodstva za ločeno prikazovanje tržne in javne dejavnosti," je dodal.

Prav tako je poudaril, da STA o porabi sredstev iz naslova javne službe sproti vsa leta poroča vladnemu uradu za komuniciranje (Ukom). "Vlada, ki so ji po zakonu na voljo vse poslovne listine, jih ni nikoli zahtevala," je opozoril.

Veselinovič verjame, da bodo skupaj z nadzorniki storili vse za to, "da bi bila ustavljena sistematična razgradnja in blatenje STA". "Nadaljevanje tega brezsramnega procesa si ob 30-letnici delovanja STA zaradi razvojnih dosežkov, kakovosti storitev in dobrih poslovnih rezultatov ne zaslužijo ne zaposleni, ne nadzorni svet STA. Nasprotno, STA si zasluži pošten in zakonit odnos, zahvalo, predvsem pa plačilo za opravljeno javno službo," je zapisal v izjavi.

Na očitke o šikaniranju delavcev so se odzvali tudi v svetu delavcev in sindikatu STA in sporočili, da se na pristojne organe glede domnevnega šikaniranja ni obrnil nihče od zaposlenih.

Vlada je sicer danes sprejela tudi sklep, naj notranje ministrstvo preveri, ali ugotovljene kršitve vsebujejo elemente sumov kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti ter ukrepa v skladu z zakonom. Preveri naj tudi, ali je šlo pri ravnanju nadzornikov za kršitev zakona o gospodarskih družbah.

Poleg tega vlada inšpektoratu za delo predlaga, da naj v skladu s svojimi pristojnostmi opravi inšpekcijski nadzor in pregleda delovanje na STA.