Aktualno 18.3.2021 13:51

STA z zlato oceno bonitetne odličnosti

Ljubljana, 18. marca - Analitična hiša Bisnode je Slovenski tiskovni agenciji (STA) podelila oceno zlate bonitetne odličnosti. Podjetja s takšno oceno predstavljajo najbolj zanesljiv, kredibilen in nizko tvegan poslovni subjekt za sodelovanje z vsemi poslovnimi partnerji, so sporočili iz Bisnoda.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Bisnode kot partnerska družba bonitetne hiše Dun & Bradstreet izvaja finančne analize podjetij v 19 evropskih državah, med njimi Sloveniji. STA je po analizah za leto 2020 uvrstila v najvišji razred AAA.

Podjetja, ki ta razred dosegajo tri leta zapored, prejmejo naziv zlatega bonitetno odličnega podjetja. Certifikat je evropsko priznan in razpoznaven. Med vsemi 177.562 registriranimi podjetji v Sloveniji ga ima le 4,4 odstotka.

Bonitetna ocena odličnosti predstavlja nadpovprečno bonitetno vrednost gospodarskih subjektov. Temelji na računovodskih izkazih subjektov za zadnje poslovno leto in napoveduje varnost poslovanja v naslednjih 12 mesecih. Takšno oceno imajo najboljša podjetja s ključno diferencialno prednostjo pri poslovanju, so še pojasnili v Bisnodu.

Poslovanje STA je medtem zaradi vnovične ustavitve financiranja javne službe v letu 2021 ogroženo. Urad vlade za komuniciranje direktorju STA Bojanu Veselinoviču očita, da skriva dokumentacijo, ta pa odgovarja, da urad nima pooblastila za želene listine in vpogled v podatke. Sedmi protikoronski zakon sicer financiranje javne službe zagotavlja ne glede na to, ali je pogodba o tem podpisana, kljub temu pa STA še vedno čaka na plačilo za opravljeno delo v januarju.