Aktualno 18.3.2021 11:48

SD vlado poziva k spoštovanju institucionalne avtonomije in uredniške neodvisnosti STA

Ljubljana, 18. marca - V strateškem interesu države je, da ohrani in zaščiti politično neodvisnost in samostojnost dela Slovenske tiskovne agencije (STA), so pred vladno obravnavo poročila o izvajanju zakonskih določb o STA sporočili iz SD. Vlado pozivajo, naj zagotovi financiranje javne službe STA ter spoštuje njeno institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost.

Ljubljana.
Predsednica SD Tanja Fajon.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Vlada bo glede na dnevni red danes med drugim obravnavala poročilo o izvajanju zakonskih določb o STA. O tem bo poročal direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija.

Stranka SD vlado kot zastopnico države, ustanoviteljice STA, poziva, naj v skladu z zakonom o STA in sedmim protikoronskim zakonom ter sledeč pozivom domače javnosti, mednarodnih združenj in Evropske komisije nemudoma zagotovi primerno financiranje za celovito in nemoteno izvajanje javne službe STA ter spoštuje institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost STA.

STA je po oceni SD "aorta slovenskega medijskega okolja, ki ga dnevno napaja s stotinami novic, in obenem ključna državna infrastruktura za komuniciranje s tujimi javnostmi". "Gre torej za kompleksen organizem medsebojno povezanih funkcij, ki so se razvijale celih trideset let, ideje o lastni tiskovni agenciji pa segajo še v obdobje pred osamosvojitvijo," so zapisali.

Zato je po besedah predsednice SD Tanje Fajon "nedopustno, da se mora STA v svoji zreli fazi, ko njen arhiv obsega že več milijonov novic, fotografij in zvočnih posnetkov ter je izoblikovana kot dobro delujoča ustanova s profesionalnim ugledom doma in v mednarodnem okolju, soočati z nedoumljivimi pritiski in neupravičenim, celo nezakonitim finančnim zanemarjanjem prav s strani zastopnikov države, ki jo je pomagala soustvarjati".

STA je pomembna partnerica tudi slovenski znanosti in novinarski stroki, ima vzoren sistem zagotavljanja uredniške in novinarske avtonomije ter izvaja širšo družbo naslavljajoče aktivnosti preverjanja dejstev in spodbujanja medijske pismenosti, so v SD zapisali v po njihovih navedbah "dobronamernem pozivu pred morebitnimi novami potezami vlade, ki bi lahko ogrozile prihodnost STA in posegle v oskrbo s kakovostnimi in neodvisnimi informacijami".

STA s svojim delom, ki ga je po besedah Fajonove treba podpirati, ne pa spodjedati in onemogočati, pomembno prispeva tudi k uresničevanju temeljnih razvojnih ciljev Slovenije.

"S specializiranimi uredništvi, mrežo dopisnikov v Bruslju, Zagrebu, New Yorku in v vseh slovenskih regijah, STA zagotavlja vidnost dogodkom izven prestolnice, ki bi sicer ostali prezrti. Obenem je vodilni slovenski dnevnoinformativni servis v angleškem jeziku ter partnerica vseh pomembnejših tujih agencij, njeni mednarodni naročniki pa so tudi veleposlaništva in gospodarske družbe," so poudarili.

Za SD je "povsem nerazumljivo", da se vlada odpoveduje storitvam STA v času pandemije in tik pred skorajšnjim predsedovanjem Svetu EU, "za katerega bo Slovenija potrebovala močno komunikacijsko podporo v obsegu in razvejanosti, ki ju v tem trenutku lahko zagotovi samo STA".

"Ko bo utihnila STA, bo nastopil oglušujoč molk, ki si ga demokratična država ne more dopustiti, če je to še država, ki so ji v ospredju interesi njenih državljanov in ki se ni pripravljena odpovedati svoji suverenosti na področju informiranja," je poudarila predsednica SD.

Poslovanje STA je zaradi vnovične ustavitve financiranja javne službe v letu 2021 ogroženo, kljub določbam sedmega protikoronskega zakona, ki to financiranje zagotavlja v skladu s sprejetim poslovnim načrtom podjetja in ne glede na to, ali je podpisana posebna pogodba o opravljanju javne službe ali ne. STA je sicer za podpis pogodbe zaprosila že konec leta 2020, a odgovora ni dobila. STA letno dobi od države za opravljanje javne službe obveščanja približno dva milijona evrov, kar predstavlja nekaj manj kot polovico njenih letnih prihodkov.