Aktualno 17.3.2021 12:07

Odziv STA na zavajajoče navedbe portala Nova24TV

Ljubljana, 17. marca - Vodstvo STA najodločneje zavrača trditve, da naj bi z nakazilom 250.000 EUR banki NKBM izvedli "plačilo za, s strani Dnevnika, prodano terjatev do STA".

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Gre za zavajajoče in neresnične navedbe v članku portala Nova24TV z naslovom "Sledenje za spornimi 250 tisoč evri STA: So jih prikrili preko faktoringa?"

Omenjeni znesek nakazan z računa STA na NKBM se nanaša na vračilo revolving kredita, aktiviranega zaradi ustavitve plačil Ukoma konec minulega leta, ki jih je ta naknadno poravnal.

STA ima z Novo KBM d.d. sklenjeno pogodbo za najem kratkoročnega revolving kredita za zagotavljanje kratkoročne likvidnosti družbe. Takšno posojilo STA najema že od leta 2016.

STA ravna kot skrben gospodar, da bi se izognili možni situaciji, ko bi kratkoročno razpoložljiva denarna sredstva ne zadoščala za poplačilo vseh obveznosti v dogovorjenih rokih. STA kljub vnovični ustavitvi financiranja za zdaj vse svoje obveznosti poravnava v rokih. Za najetje kratkoročnega revolvinga, ki je zavarovan z menicami, Nadzorni svet STA, skladno ZSTAgen vsakokrat daje soglasje.

Pogodbeno razmerje med Dnevnikom d.d. in STA nima nobene povezave z banko NKBM d.d., prav tako se z Dnevnikom d.d. ni izvajal noben factoring.

Medsebojne pogodbene obveznosti med Dnevnikom d.d. in STA se poravnavajo izključno med njima.