Aktualno 9.3.2021 18:57

Sindikat novinarjev opozarja na nesprejemljiv poskus kadrovanja Janše na STA

Ljubljana, 9. marca - V Sindikatu novinarjev Slovenije poziv predsednika vlade Janše k odstopu direktorja STA Veselinoviča vidijo kot nepooblaščen in nezakonit poseg v uredniško avtonomijo javnega informacijskega servisa. Kot so zapisali, premier s tem "nezakonito zlorablja pristojnosti in pooblastila izvršne veje oblasti". Zaposlenim in vodstvu STA so izrazili podporo.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, si želi predsednik vlade krojiti informiranje državljanov po svojih dnevno političnih potrebah. "Predsednik vlade s pozivanjem k odstopu direktorja STA krši institucionalno avtonomijo javnega medija", so zapisali in dodali, da je za razreševanje in imenovanje direktorja STA edino pristojen njegov nadzorni svet.

Po njihovi oceni premier vztrajno krši tudi jasno in uzakonjeno izraženo voljo zakonodajalca, da bo zagotovil nemoteno financiranje STA za namen nepristranskega in neodvisnega informiranja državljanov.

V sindikatu so ob tem izrazili podporo zaposlenim in vodstvu STA. Državo so ponovno pozvali, da poskrbi za stabilno financiranje zakonsko določenih obveznosti, predsednika vlade pa k prenehanju povečevanja tveganja in negotovosti z "izrazito kratkoročnimi političnimi potrebami".

Janša je danes na Twitterju namreč zapisal, da je čas, da direktor STA "kot politično orodje skrajne levice odstopi in odgovarja za svoja nezakonita ravnanja" ter tako "omogoči STA normalno delo in razvoj". Janša je v tvitu še dodal, da pod Veselinovičevim vodstvom "odpuščajo na smrt bolne novinarje in pogosto laž prodajajo za resnico".

Veselinovič je poziv k odstopu ocenil kot "še eno potvorjeno in skrajno neumestno izjavo, nevredno predsednika vlade v državi, ki bo letos predsedovala Svetu EU in praznovala 30. obletnico osamosvojitve". Janši je ob tem očital tudi zavržno zlorabo pokojnikov z neresničnimi obtožbami.

Za pojasnila o tem, za katera nezakonita dejanja gre, se je STA obrnila na kabinet predsednika vlade. Tam so v odgovoru zapisali, da vprašanja dodatno ne komentirajo.

Janša je sicer to zapisal ob delitvi tvita šefa vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroša Urbanije, ki je Veselinoviča obtožil laži, ko je ta za ponedeljkovo oddajo Tednik dejal, da STA Ukomu med drugim ni želela odgovarjati na to, zakaj je en članek daljši od drugega. Vlada je to na Twitterju označila kot "fake news" oziroma lažno novico.

STA pa je danes kot odgovor na omenjeno oznako objavila dopis Urbanije, poslan oktobra lani, v katerem Urbanija sprašuje, koliko intervjujev s pevci zabavne glasbe je objavila STA, zanima ga primerjava dolžine vseh teh intervjujev. Dodatno je poizvedoval še po tem, kako na STA zagotavljajo nepristransko povzemanje izjav, ki jih je spisal nekdo na agenciji, ter ali so pred eno takih izjav pridobili mnenje vseh zaposlenih, zakaj o tem STA ni objavila novice in podobno.