Aktualno 4.3.2021 13:51

Na fakulteti za družbene vede za zagotovitev financiranja STA

Ljubljana, 4. marca - Člani katedre za novinarstvo in Centra za raziskovanje družbenega komuniciranja na ljubljanski fakulteti za družbene vede pozivajo vlado, da nemudoma zagotovi financiranje za nemoteno izvajanje javne službe STA. DZ pa naj v nasprotnem primeru sprejme ustrezne ukrepe in prepreči škodljivo ravnanje vlade, so navedli.

Ljubljana.
Diktafon, Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Vladni urad za komuniciranje (Ukom) je proti koncu februarja sporočil, da je zavrnili plačilo za opravljanje javne službe STA v januarju. Ukom je tako po štirih mesecih že drugič povsem ustavil financiranje dejavnosti agencije.

"STA je prepomembna, da bi mirno spremljali njeno uničevanje," so zapisali člani omenjene katedre in centra. Z nesporno zgodovinsko vlogo v času osamosvajanja Slovenije, ko je doma in v tujini zagotavljala obveščenost o demokratičnih spremembah, je po njihovih besedah "aorta slovenskega medijskega okolja", ki ga dnevno napaja s stotinami novic, in ključna državna infrastruktura za komuniciranje s tujino.

"Še posebej škodljivo je, da vlada uničuje STA v času pandemije in tik pred skorajšnjim predsedovanjem Svetu Evropske unije, za katerega bo Slovenija potrebovala močno komunikacijsko podporo, ki jo v tem trenutku lahko zagotovi samo STA, saj ima vodilni slovenski dnevnoinformativni servis v angleškem jeziku ter je partnerica vseh pomembnejših tujih agencij, njeni mednarodni naročniki pa so tudi veleposlaništva v Sloveniji in mnoge gospodarske družbe," so poudarili.

Kot članice in člani institucije, ki velik del svojih ustvarjalnih naporov namenja izobraževanju novinarjev in raziskovanju novinarstva, so še posebej zaskrbljeni nad nedopustnimi posegi v avtonomijo Slovenske tiskovne agencije (STA) in svobodo novinarstva. STA ima namreč po njihovi oceni vzoren sistem zagotavljanja uredniške in novinarske avtonomije, preverjanja dejstev in spodbujanja medijske pismenosti.

Ob tem je tudi izredno pomembna partnerica slovenski znanosti, so spomnili. Komuniciranju znanosti in slovenskih dosežkov je namenjen njen portal STAznanost, ki ga sofinancira agencija za raziskovalno dejavnost. Prav tako je po njihovih besedah izstopajoče sodelovanje z Institutom Jožef Stefan.

Sovražno uničevanje tako pomembne organizacije po njihovi oceni "meji na brezumje". Zato se pridružujejo pozivom slovenske javnosti, evropskih in mednarodnih organizacij vladi kot ustanoviteljici STA, naj v skladu z zakonom o STA in s sedmim protikoronskim zakonom nemudoma zagotovi financiranje za nemoteno in celovito izvajanje javne službe STA ter spoštuje institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost STA.

Pod poziv so se podpisali denimo Marko Milosavljević, Slavko Splichal in Tanja Kerševan Smokvina.