Aktualno 3.3.2021 21:53

DZ razširil naloge angleškega servisa STA s poročanjem o prostovoljstvu in nevladnih organizacijah

Ljubljana, 3. marca - Poslanci so z 48 glasovi za in 38 proti sprejeli novelo zakona o Slovenski tiskovni agenciji (STA), ki širi naloge angleškega servisa STA s poročanjem o prostovoljstvu in nevladnih organizacijah. S spremembo so predlagatelji Levica, LMŠ, SD in SAB uspeli v drugo, v prvem poskusu predlog namreč ni naletel na podporo parlamentarnega odbora.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V SDS menijo, da zakon o STA že zdaj zagotavlja možnost, da se v angleščino prevajajo prav vsa področja, o katerih STA poroča, zato ni potrebe za dopolnitev obstoječega zakona. "Nasprotno menimo, da gre za nepotrebne dopolnitve in s tem povečano birokracijo," je dejala poslanka SDS Mojca Škrinjar. Ob tem je izpostavila vladna prizadevanja, da izpolni svojo obvezo iz koalicijske pogodbe o debirokratizaciji.

V LMŠ so prepričani, da je poročanje v angleščini, tudi o nevladnih organizacijah in prostovoljstvu, izključno bogatenje javnega servisa, je v predstavitvi stališča poslanske skupine dejala poslanska Lidija Divjak Mirnik. Ob tem je opozorila, da se je STA zaradi ustavitve financiranja že nekaj mesecev prisiljena boriti se za zaščito svojega poslanstva in novinarske neodvisnosti.

Podobno je izpostavil tudi poslanec SAB Marko Bandelli. Kritičen je do potez vlade, s katerimi je po njegovi oceni "invazivno posegala v medijsko avtonomijo in omajala svobodo tiska". V SAB sicer menijo, da so nevladne in prostovoljske organizacije eden od ključnih gradnikov civilne družbe ter prispevajo k uresničevanju načel pluralnosti in demokracije v družbi. "Ne bomo dopustili, da nam aktualna vlada s finančnim osiromašenjem in obračunavanjem z javnim servisom STA zapre okno v svet," je poudaril.

Poslanec SD Samo Bevk je izpostavil, da predlaganih zakonskih sprememb ne podpira vlada, ki "že več mesecev bije boj s STA". Ta se je po njegovi oceni v treh desetletjih delovanja razvila v sodobno multimedijsko družbo, ki poleg javne službe obveščanja skrbi za informiranost večine nacionalnih in lokalnih medijev. V poslanski skupini SD menijo, da bi si vlada morala prizadevati, da se mednarodni ugled STA izkoristi tudi pri predsedovanju Slovenije Svetu EU.

Poslanec SMC Branislav Rajić je izpostavil, da izbora novic, o katerih naj bi STA po novem dodatno poročala tudi v angleškem jeziku, ne bi delali nevladniki in prostovoljci sami, ampak bi to bilo v pristojnosti STA. S tem se po njegovih besedah potrjuje vidik legitimnosti in ne ogroža objektivnosti, ki je znana za STA. Po njegovi oceni bi sprememba zakona prinesla "pridobitev učinkovitega orodja, s katerim bi Slovenija utrdila svoj položaj v mednarodni skupnosti".

Po besedah poslanke Levice Violete Tomić so nevladne organizacije "neke vrste lakmusov papir uresničevanja demokratičnih načel, vrednot, enakopravnosti in humanizma oziroma odraz stopnje demokracije v družbi", zaradi česar da vlada tudi nasprotuje poročanju STA tudi v angleškem jeziku.

V poslanski skupini NSi menijo, da lahko nevladne organizacije, ki želijo imeti svoja sporočila v angleškem jeziku, za to poskrbijo same in se tako predstavijo mednarodni javnosti, je dejala poslanka Tadeja Šuštar. Po mnenju NSi poročanje o nevladnih organizacijah v angleščini namreč ne spada med aktivnosti, za katere bi morala skrbeti država preko STA.

V poslanski skupini DeSUS so mnenja o predlaganih spremembah različna, zato so napovedali, da bodo glasovali po svoji vesti. Če nekateri poslanci nimajo težave z dodajanjem novih nalog STA, pa drugi izpostavljajo tudi dejstvo, da bi razširitev nalog lahko povzročala neenakopravno obravnavo organizacije, je povedal poslanec Ivan Hršak. Vsi pa se strinjajo, da je najpomembnejša naloga STA, da o aktualnih temah najprej obvešča domačo javnost v slovenskem jeziku.

Javna služba STA bi se po oceni SNS morala osredotočiti na teme, ki so pomembne za slovenske državljane in poročati le v slovenskem jeziku. "Glede na to, da želijo predlagatelji urediti vsebino, ki je že urejena, smatramo takšno spremembo le za odvračanje pozornosti od realnih problemov oziroma iskanje pozornosti za STA," je v predstavitvi stališča poslanske skupine dejal poslanec SNS Dušan Šiško.