Aktualno 3.3.2021 16:49

Veselinovič zavrnil očitke o ogrožanju delovanja STA

Ljubljana, 3. marca - Direktor STA Bojan Veselinovič je zavrnil očitke ZNP, da ogroža delovanje STA. Opozarja, da je Ukom tisti, ki krši najmanj dva zakona, "tako da je pripisovanje kakršnekoli krivde STA in meni kot direktorju brez vsakršne podlage v dejstvih". Predstavniki zaposlenih na STA pa navajajo, da niso talci Veselinoviča, pač pa samovoljnih potez šefa Ukoma.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinovič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"Skupaj s celotnim kolektivom delim zaskrbljenost zaradi nastalega položaja, v katerem se je znašla STA po tistem, ko je vladni urad za komuniciranje (Ukom) po štirih mesecih že drugič povsem ustavil financiranje dejavnosti agencije," je zapisal Veselinovič, ki ga v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) pozivajo k odstopu. Menijo namreč, da lahko le to pripelje k razrešitvi "spora, do katerega je prišlo med Ukomom in Veselinovičem".

Slednji je v odzivu spomnil, da so se finančni pritiski na STA začeli lansko jesen, ko je premier Janez Janša razglasil STA za nacionalno sramoto.

Glede očitkov, da se sklicuje na nerazumne formalizme, ko Ukomu ne pošlje zahtevane dokumentacije, je opozoril, da so z nadzornim svetom STA že večkrat poudarili, da so vladi kot edinemu družbeniku vsi želeni poslovni podatki in listine vedno na voljo, a jih ni nikoli zahtevala, Ukom pa se ni nikoli izkazal z vladnim pooblastilom za vpogled v listine, kar izrecno terja zakon o gospodarskih družbah.

Ukom je tudi zavrnil plačilo javne službe za januar s pojasnilom, da z STA nima sklenjene pogodbe o opravljanju javne službe v tem letu, pa čeprav sedmi protikoronski zakon nalaga vladi financiranje STA v skladu s sprejetim poslovnim načrtom za leto 2021, ne glede na to, ali je pogodba sklenjena. STA je vlado že lani prosila za pripravo te pogodbe, a je po navedbah Veselinoviča še vedno ni dobila.

Veselinovič je zapisal tudi, da se glede tržne pogodbe direktor Ukoma Uroš Urbanija ni odzval na štiri pobude STA za poslovni sestanek, številna pojasnila in zaprosila, "zdaj pa je razočaran nad izgubo vseh ugodnosti, ki jih je prinašala prejšnja pogodba". Direktor STA se ob tem sprašuje, kdo se torej obnaša zavajajoče, negospodarno in nerazumno do davkoplačevalskega denarja in države.

"Ne gre za bitko med Urbanijo in Veselinovičem, ampak za boj za ohranitev neodvisne in nepristranske STA. In tega bi morale podpreti vse politične stranke, ne pa da je to za premnoge mrtva črka na papirju," je še zapisal.

Odzvali so se tudi v vrstah zaposlenih na STA. V sindikatu novinarjev, zastopstvu uredništva in svetu delavcev so zavrnili očitke, da so talci direktorja Veselinoviča. "STA je postala talka samovoljnih potez direktorja vladnega urada za komuniciranje Uroša Urbanije, ki zavrača dialog in iskanje rešitve v korist agencije," so zapisali.

Tudi zaposleni so opozorili, da STA za že opravljeno službo obveščanja javnosti v januarju pripadajo javna sredstva, kot je to zagotovljeno z zakonom o STA in sedmim protikoronskim zakonom. "STA je svoj del zakonskih obveznosti izpolnila," so poudarili.

Po 29 letih namreč letos prvič Ukom ni sklenil pogodbe za koriščenje tržnih storitev STA, zato je STA s 1. marcem vladni administraciji zaprla dostop do teh storitev. Posamezna ministrstva so po tem sicer že izkazala interes za sklenitev posamičnih pogodb.