Aktualno 3.3.2021 12:13

V ZNP Veselinoviča pozivajo k odstopu

Ljubljana, 3. marca - V Združenju novinarjev in publicistov menijo, da lahko k razrešitvi "spora, do katerega je prišlo med Ukomom in direktorjem STA Bojanom Veselinovičem" in normalnemu delovanju STA pripelje edino odstop Veselinoviča, k čemur ga tudi pozivajo. Očitajo mu, da z "nerazumnimi formalizmi" ogroža delovanje STA, ki je za slovenski medijski prostor pomembno.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Veselinovič v dosedanjem sporu po oceni ZNP "ni pokazal sposobnosti pogovarjanja in dogovarjanja z vladnim uradom za komuniciranje (Ukom), ampak se celo zdi, da spor namerno in zavestno zaostruje". Ob tem kot argument v združenju navajajo navedbe Ukoma, da Veselinovič državni administraciji iz nerazumljivih razlogov ne želi priznati 60-odstotnega popusta, ki ga je agencija državni administraciji priznavala vsa pretekla leta in da se zato Ukom s STA ni odločil podpisati tržne pogodbe. "Takšno ravnanje bo imelo za agencijo nedvomno hude posledice, saj bo pomenilo izpad pomembnega dela prihodkov," ugotavljajo v ZNP.

Prav tako Veselinovič "iz nerazumljivih razlogov" vztraja, da Ukomu ne bo predal želene poslovne dokumentacije, do katere je po njihovi oceni Ukom "upravičen kot zastopnik vlade, edine družbenice STA. Trditev, da Ukom ni predstavnik vlade, je nerazumen formalizem, ki je tudi pripeljal do spora".

Sprašujejo se, ali so vzrok za zadrževanje dokumentacije navedbe v eni izmed anonimk, da Veselinovič časopisni hiši Dnevnik, kjer je bil nekoč zaposlen, ni zaračunaval mesečne naročnine na storitve STA in je tako prišlo do finančnega oškodovanja agencije. Veselinoviča zato pozivajo, naj javnosti pojasni, ali navedbe iz anonimke držijo.

Nerazumljivo se jim tudi zdi, zakaj se direktor STA, ki je ves čas zagovarjal tezo, da Ukom v sporu ni predstavnik vlade, s svojo zahtevo za sklenitev pogodbe o opravljanju javne službe ne obrne na vlado in zakaj se obrača na Ukom, če je prepričan, da ta ni njen pooblaščen predstavnik.

"S takšno neodzivnostjo, nepripravljenostjo na reševanje zapleta in nerazumnimi formalizmi Veselinovič škodi STA in ogroža njeno delovanje, ki je za slovenski medijski prostor pomembno," so napisali v ZNP in dodali še oceno, da se vse bolj zdi, da STA in njeni zaposleni postajajo talci direktorja.

Po 29 letih namreč letos prvič Ukom ni sklenil pogodbe za koriščenje tržnih storitev STA, zato je STA s 1. marcem vladni administraciji zaprla dostop do teh storitev. Posamezna ministrstva so po tem sicer že izkazala interes za sklenitev posamičnih pogodb. Vodstvo STA je sicer ob tem pojasnilo, da si je od konca lanskega leta prizadevalo skleniti pogodbo in večkrat pozvalo k sestankom.

STA ostaja tudi brez plačila za javno službo za januar, četudi zakon vladi nalaga, da jo mora financirati, ne glede na to, ali je pogodba za javno službo sklenjena ali ne. Če ni, je podlaga za financiranje poslovni načrt. STA je zahtevek za plačilo nadomestila za januar poslala na Ukom po tistem, ko jih je na to napotilo ministrstvo za finance, so pojasnili v vodstvu podjetja.

Ukom je ob zavrnitvi plačila med drugim zapisal, da bo, če se bo izkazalo, da si je Veselinovič premislil in Ukom priznava kot "predstavnika ustanovitelja", pripravil novo pogodbo, na podlagi katere bo mogoče izvesti financiranje STA. Po drugi strani pa je Ukom že lani kazensko ovadil Veselinoviča, nadzornike STA in predhodnico Urbanije Kristino Plavšak Kranjc zaradi podpisa pogodbe, v kateri je Ukom naveden kot predstavnik ustanovitelja družbe STA, za kar pa Ukom ni imel pooblastila.

K ponovni vzpostavitvi financiranja STA so vlado že pozvali tako predstavniki zaposlenih kot drugih novinarskih organizacij, pa tudi del politike. Predsednik DZ Igor Zorčič pa je ocenil, da ima STA vso podlago, da pravico poišče na sodišču.