Aktualno 25.2.2021 18:44

Tudi iz poslanskih vrst pozivi k vzpostavitvi financiranja STA

Ljubljana, 25. februarja - Tudi iz poslanskih vrst se vrstijo pozivi k vzpostavitvi financiranja javne službe STA. V SMC, Levici, SAB in DeSUS so izpostavili pomen neodvisnih medijev ter se zavzeli za ohranitev STA in zagotavljanje njenega nemotenega delovanja. Od vlade pričakujejo rešitev nastale situacije, rešitev pa pripravljajo tudi v opoziciji.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Vodja poslancev koalicijske SMC Janja Sluga je po zavrnitvi plačila opravljene javne službe STA za januar ocenila, da je ravnanje vladnega urada za komuniciranje (Ukom) izrazito neprofesionalno in tudi nesramno do vseh, ki jih zadeva delo STA. Vlada bi morala po njenem mnenju na čelo Ukoma postaviti dovolj zrelo osebo, da bi našla pot za rešitev tega konflikta. "Očitno gre za neko merjenje moči, ki pa ga je treba na nek način presekati," je dodala.

Med drugim je spomnila, zakaj je STA sploh nastala. "V času, ko smo si v Sloveniji prizadevali za uresničitev zgodovinskega sna, je to bistveno oteževala agencija Tanjug, ki je poročala zelo pristransko, ponarejala novice itd. Zato se je nekaj entuziastov spomnilo in ustanovilo nek neodvisen informacijski vir, ki je bistveno pripomogel k uresničitvi samostojnosti," je povzela.

Po njenih besedah je STA na teh temeljih delovala kot objektiven vir poročanja, kot nekdo, ki je državljanom zagotavljal vedno objektivne novice, hkrati pa uresničeval tudi visoka merila novinarskega poročanja. "Zato mi nikakor ni jasno, zakaj bi nekdo želel postavljati takšno agencijo na kocko," je poudarila.

Kot je dodala, imamo zakon o STA, ki je zelo jasen in natančno opredeljuje medsebojne obveznosti in razmerja. Zato je po njenih besedah nerazumljivo, da jih nekdo po svoje razlaga in išče neke obvode. "Naše dopolnilo k sedmemu protikoronskemu paketu je dalo dodatno pravno podlago in zadeve so zelo jasne, da se morajo stroški za opravljanje javne službe poplačati iz proračuna, tudi če ne pride do sklenitve pogodbe," je spomnila.

"Če pa so zadaj druge stvari, če je zadaj namera o ustanovitvi nekega pravovernega informacijskega vira, bi bilo prav, da bi to jasno in glasno povedali," se je odzvala na informacije o ustanavljanju novega medija, Nacionalne tiskovne agencije.

Sluga je opomnila, da tudi pogodba za tržno dejavnost med državo in STA ni sklenjena, "to pa bo imelo dodatne posledice za proračun, za javna sredstva". Po njenem pojasnilu to namreč pomeni, da bodo morala posamezna ministrstva s STA sklepati individualne pogodbe, če bodo hotele uporabljati njene storitve, kar pa bo za proračun bistveno dražje.

Na vprašanje, kaj lahko še stori vodstvo STA, pa je odvrnila: "Uporabiti je treba vsa pravna sredstva, druge rešitve ne vidim." Stališče poslanske skupine so po njenih besedah danes prenesli do predsednika SMC Zdravka Počivalška, ki ga bo prenesel do predsednika vlade, je še povedala.

V SAB so zapisali, da direktor Ukoma nadaljuje pohod finančnega osiromašenja in obračunavanja z javnim servisom STA. "Vsi poskusi razgradnje javnih medijev pomenijo njihovo uničenje in postopno nadomestitev informacij z vladno propagando. Ta dejanja so nedopustna in ogrožajo temeljne postulate demokratične države, med katere sodijo tudi neodvisni mediji. Od vlade zahtevamo, naj nemudoma zagotovi tekoče financiranje STA," so sporočili iz SAB.

Koordinator Levice Luka Mesec pa je za STA dejal, da se sočasno s tem, ko vlada ne izplačuje sredstev STA, napoveduje ustanovitev Nacionalne tiskovne agencije, ki jo sestavlja kader, ki je blizu SDS. S tem je vladajoča stranka po njegovem mnenju še enkrat pokazala, da noče imeti neodvisne tiskovne agencije, ampak "ventilator lažnih novic". Spomnil je, da je to izraz, ki ga uporablja Janša. V opoziciji že pripravljajo rešitev za to težavo, je pojasnil tudi Mesec.

Poslanec DeSUS Jurij Lep pa je bil kot član odbora DZ za kulturo, ki je na sejah večkrat obravnaval problematiko nefinanciranja STA, "presenečen in ogorčen" ob seznanitvi, da je Ukom zavrnil plačilo januarskega zahtevka STA za opravljeno javno službo. Spomnil je na določbe sedmega protikoronskega zakona in napovedal, da bodo v poslanski skupini DeSUS "vedno ostro nasprotovali takšnim neprimernim posegom v medije". "Verjamem, da moramo STA ohraniti in poskrbeti za njeno nemoteno delovanje še naprej," je zapisal Lep.

Ukom je namreč zavrnil plačilo januarskega zahtevka STA za opravljeno javno službo, saj navaja, da za to nimajo pravne podlage, ker pogodba za opravljanje javne službe STA med Ukomom in STA letos ni bila podpisana.