Aktualno 25.2.2021 18:10

Tudi Renew si želi razprave Evropskega parlamenta o medijski svobodi v Sloveniji

Bruselj, 25. februarja - Politična skupina Renew v Evropskem parlamentu je danes izrazila zaskrbljenost zaradi nedavnega razvoja dogodkov na področju medijske svobode v Sloveniji. Želijo, da se razprava o medijih na Poljskem in Madžarskem, ki je predvidena na marčnem plenarnem zasedanju, razširi še na Slovenijo. Tovrsten predlog je sicer že vložila skupina S&D.

Ljubljana.
Novinarski mikrofoni.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

"Razmere v Sloveniji postajajo izjemno zaskrbljujoče. Hočemo, da se plenarna razprava Evropskega parlamenta marca glede vladnih poskusov utišanja svobodnih medijev na Poljskem in Madžarskem razširi še na razmere v Sloveniji," je v sporočilu zapisal vodja politične skupine liberalcev Dacian Ciolos.

"Vladna dejanja spodbijanja temeljne svobode medijev in poskusi politiziranja ključnih demokratičnih institucij se morajo prenehati. Te zlorabe so toliko bolj zaskrbljujoče, ker bo Slovenija kmalu predsedovala Svetu EU in se bo od nje kot take pričakovalo, da bo promovirala agendo in vrednote unije," je dodal.

Renew, ki je tretja največja skupina v Evropskem parlamentu, v sporočilu dodaja, da bodo potrebna zagotovila slovenskih oblasti, da so med predsedovanjem voljne in sposobne odigrati svojo vlogo ter braniti vrednote EU. Svoboda medijev je ena temeljnih vrednot EU in ne gre tolerirati nobene ovire tej svobodi, so zapisali in pozvali slovenske oblasti, naj se spametujejo.

Evropska poslanka skupine iz Slovenije Irena Joveva je ob tem dodala, da mora "vlada Janeza Janše nemudoma prenehati z dejanji proti neodvisnim medijem in delovati v skladu z zakonom". "Evropa si ne more privoščiti še enega demokratičnega nazadovanja svojih držav članic," je dodala.

Politična skupina S&D, druga največja v Evropskem parlamentu je sicer že vložila predlog za razširitev marčne razprave na situacijo v Sloveniji. Končno odločitev glede tega bo sprejela konferenca predsednikov Evropskega parlamenta, ki bo 4. marca.

"Čas je, da se premierju Janezu Janši neposredno pove: prenehajte s taktiko ustrahovanja," je danes tvitnila S&D in se ob tem vprašala, ali bo predlog za uvrstitev Slovenije v razpravo podprla tudi največja politična skupina EPP, katere članica je tudi SDS.

Poleg tega bo virtualni pogovor o medijih v Sloveniji 5. marca potekal tudi v skupini Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih svoboščin, ki deluje v okviru parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe).

Njena članica je tudi podpredsednica Evropskega parlamenta iz vrst S&D Katarina Barley, ki je danes kot zelo skrb zbujajoče označila "odkrite napade na svobodne medije s strani slovenske vlade". "Moramo se odzvati zgodaj, če se želimo izogniti utišanju svobodnih medijev," je zapisala za STA in dodala, da si prav zato v njeni politični skupini prizadevajo za razširitev dnevnega reda plenarne razprave. "Ko je tarča napada temeljni kamen demokracije, evropske institucije ne morejo stati križem rok," je dodala.

Za spremljanje razmer v Sloveniji se je skupina znotraj odbora Libe odločila po odzivu premierja Janše na članek v bruseljskem spletnem mediju Politicu o stanju v slovenskih medijih. Avtorico članka je Janša na Twitterju obtožil, da ji je "bilo naročeno, da ne pove resnice".

Obtožbe slovenskega premierja na račun novinarke so obsodili v Evropski komisiji, kjer so izpostavili, da so sovraštvo, grožnje in osebni napadi na novinarje nesprejemljivi.