Aktualno 23.2.2021 17:16

Odziv organov zaposlenih STA na neresnično poročanje spletne strani Demokracije

Ljubljana, 23. februarja - Na spletni strani tednika Demokracija https://demokracija.si je bil dne 17. februarja 2021 objavljen članek z naslovom "Odprto pismo Jožeta Biščaka in Vinka Vasleta uredništvu Politica in novinarki Lili Bayer: Ste trobilo radikalne levice, izvoznik lažnih novic in študijski primer, kako zavajati javnost". Organi zaposlenih STA smo ob tem zahtevali prikaz nasprotnih dejstev na podlagi 26. člena Zakona o medijih - ZMed.

Ljubljana.
Diktafon, Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V citiranem članku sta avtorja zapisala, da se je zaradi nevzdržnih delovnih in tudi socialnih razmer večina novinarjev agencije STA pred dnevi javno uprla in da tega v večinskih medijih ni bilo mogoče prebrati. V zvezi s to navedbo zahtevamo, da na podlagi 26. člena Zakona o medijih objavite prikaz nasprotnih dejstev, in sicer:

Med zaposlenimi na STA ni upora

Ob navedbah v članku oziroma odprtem pismu Jožeta Biščaka in Vinka Vasleta uredništvu Politica, da se je zaradi nevzdržnih delovnih in tudi socialnih razmer večina novinarjev agencije pred dnevi javno uprla in da tega v večinskih medijih ni bilo mogoče prebrati, pojasnjujemo, da tega ni bilo mogoče prebrati, ker gre za več kot očitno laž in poskus razdora med zaposlenimi na STA. Kljub pozivom sveta delavcev, zastopstva uredništva in sindikata novinarjev ni nihče od zaposlenih izrazil nikakršnega pomisleka ali upora.

Zaposleni na STA smo odločeni skupaj premagati negotovost, ki jo ustvarja vlada in njeni "medijski" podporniki z napadi na agencijo. Organi zaposlenih razen anonimnega sporočila z za to posebej ustvarjenega elektronskega naslova, za katerega resno dvomimo, da ga je sploh spisal kdorkoli od zaposlenih, doslej nismo zaznali kakšnega resnega nezadovoljstva, pač pa predvsem zaskrbljenost nad dejstvom, da se moramo v času največje zdravstvene in socialne krize ukvarjati še s svojo eksistenco zaradi odnosa ustanoviteljice do STA.

Svet delavcev STA
Zastopstvo uredništva STA
Sindikat novinarjev STA