Aktualno 5.2.2021 10:12

Vabilo na spletni pogovor z naslovom Živeti z epilepsijo

Ljubljana, 5. februarja - Slovenska tiskovna agencija (STA) v okviru STAkluba v sodelovanju z Društvom LIGA proti epilepsiji Slovenije vabi na spletni pogovor o epilepsiji z naslovom "Živeti z epilepsijo". Potekal bo v ponedeljek, 8. februarja, ob 10. uri, spremljati ga bo mogoče prek spletne strani https://vzivo.sta.si/.

Logarska dolina.
Drevo, listje, gozd.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Epilepsija je ena najpogostejših nevroloških bolezni in se v predelih sveta z razvitim zdravstvom pojavlja pri približno enem odstotku prebivalstva Zanjo so značilni ponavljajoči napadi, ki so različnih oblik. Vsako leto drugi ponedeljek v februarju poteka mednarodni dan epilepsije, letos pa bo od 4. do 8. februarja potekala tudi akcija "50 milijonov korakov za epilepsijo", ki simbolizira število vseh ljudi z epilepsijo v svetu.

Bolezen pogosto spremljajo čustvene, umske in socialne posledice, med katerimi so mnoge nepotrebne in bi jih lahko preprečili s širjenjem znanja in vedenja o epilepsiji ter tako odpravljali strahove, predsodke in označenost, ki povečujejo breme bolezni. Kako ravnati ob diagnozi epilepsije pri odraslem in kako pri otroku, kako bolezen vpliva na vsakdanje življenje, na načrtovanje družine, iskanje službe ipd.

V pogovoru bodo sodelovali:

- dr. Natalija Krajnc, dr. med., spec. otroške nevrologije, spec. pediatrije, predsednica Društva Liga proti epilepsiji Slovenije,
- Dominika Novak Pihler, dr. med., spec. nevrologije, vodja odseka za nevrologijo Splošne bolnišnice Murska Sobota,
- prim. Igor M. Ravnik, dr. med. spec., ambasador epilepsije pri Mednarodni Ligi proti epilepsiji (ILAE),
- Svetlana Simić Klobučarič, univ. dipl. soc. del., Društvo Liga proti epilepsiji Slovenije in
- Marjana Mastinšek Šuštar, profesorica slovenščine in mama osebe z epilepsijo.

Pogovor bo vodila Martina Kolenc Novak, STA.

Vljudno vabljeni k ogledu in poslušanju!