Aktualno 29.1.2021 21:48

Ukom poravnal zapadle obveznosti plačil za financiranje javne službe, pogodb za letos pa še ni

Ljubljana, 29. januarja - Urad vlade RS za komuniciranje (Ukom) je poravnal zapadle obveznosti do Slovenske tiskovne agencije (STA) iz naslova financiranja javne službe po zakonu za celotno lansko leto, torej tudi za december. Plačilo storitev STA, ki jih je koristil po tržni pogodbi v decembru, pa bo poravnal v ponedeljek, so danes napovedali v uradu. Podlago za financiranje javne službe v tem letu zagotavlja zakonodaja, vodstvo STA pa navaja, da je storilo tudi vse, da bi prišlo do podpisa tržne pogodbe, po kateri STA že leta zagotavlja storitve vladni administraciji.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je Ukom zapisal v današnjem sporočilu za javnost, je zapadle obveznosti poravnal v skladu s pogodbo o opravljanju javne službe v letu 2020, pogodbo o storitvah STA v letu 2020 (t. i. tržno pogodbo) in obveznostmi, ki izhajajo iz sedmega protikoronskega zakona.

Hkrati navajajo, da so to storili "kljub neizpolnjevanju pogodbenih obveznosti" STA. Vodstvo STA zatrjuje, da je STA izpolnila vse obveznosti po pogodbah z Ukomom, medtem ko je plačilo za opravljeno javno službo v sklepnem delu minulega leta dobila šele po tistem, ko je državni zbor naložil vladi plačilo z interventnim zakonom PKP7 in ko sta dve komisarki evropske komisije sporočili, da dodatna presoja Bruslja glede tega, ali gre pri financiranju STA za nedovoljeno državno pomoč, ni potrebna.

Glede dokumentacije, ki jo je zahteval Ukom, pa STA pojasnjuje, da je ta po veljavni zakonodaji na voljo vladi kot edini družbenici.

Ukom za financiranje javne službe STA, ki jo STA opravlja nepretrgoma, za letošnje leto ni sklenil pogodbe. Je pa ne glede na to podlaga za financiranje zapisana v zakonu o STA in sedmem protikoronskem zakonu, ki predvideva v tem primeru financiranje v skladu s sprejetim poslovnim načrtom.

Ukom za letos tudi ni sklenil tržne pogodbe, ki bi jim zagotavljala uporabo storitev STA. Vodstvo STA zagotavlja, da je storilo vse, da bi se to zgodilo in da uporabniki na vladni strani ne bi ostali brez zanje nedvomno koristnih vsebin.

"Po pojasnilih, ki smo jih poslali Ukomu v zvezi z lansko pogodbo o zagotavljanju tržnih storitev STA za vladno administracijo, smo jih prosili za pogovor o obliki sodelovanja v tem letu večkrat: 7. januarja, 12. januarja, 15. januarja in 25. januarja. Ukom ni odgovoril niti enkrat, pač pa se oglasil s sporočilom za javnost," navaja vodstvo STA in dodaja, da so bili za STA uporabniki na vladni strani vedno pomembni naročniki, "zaradi česar smo se s pobudo za pogovor obrnili še na generalni sekretariat vlade, tako da bi se izognili situaciji, ko uporabniki v vladni administraciji ne bi imeli polnega dostopa do STA vsebin".