Aktualno 14.1.2021 13:11

Evropsko združenje tiskovnih agencij pozdravilo odločitev o začasni odobritvi izplačila STA

Ljubljana, 14. januarja - Evropsko združenje tiskovnih agencije (EANA) je danes pozdravilo odločitev slovenske vlade, ki je začasno odobrila izplačilo STA v okviru določb sedmega protikoronskega zakona. Odlične novice iz Slovenije za našo članico, se je na Twitterju odzvala EANA.

Ljubljana.
Logotip Evropskega združenja tiskovnih agencij (EANA).
Foto: Twitter/EANA

EANA, ki združuje 32 evropskih tiskovnih agencij, med njimi francosko AFP in nemško dpa, se je decembra lani pridružila pozivu komisarke Sveta Evrope za človekove pravice Dunje Mijatović, naj vlada nemudoma zagotovi financiranje STA. Vlado je združenje tudi pozvalo, naj preneha izvajati pritisk na STA. V torek je združenje opozorilo, da je neupoštevanje zakona o STA s strani vlade poraz pravne države.

Ukinitev financiranja STA je mogoče razumeti izključno kot obliko pritiska na neodvisnost STA, je decembra opozorila EANA. To ravnanje je označila za nesprejemljivo in ga obsodila. Združenje je 10. decembra tudi pisalo pismo premierju Janši in ga potem, ko ni prejelo odgovora, tudi javno objavilo, skupaj s pozivom, naj vlada nemudoma zagotovi financiranje STA.

Iz urada vlade za komuniciranje (Ukom) so danes sporočili, da je vlada na podlagi sporočila evropske komisarke Margrethe Vestager začasno odobrila izplačilo STA v okviru določb sedmega protikoronskega zakona.

Kot so zapisali, je Ukom v sredo prejel sporočilo Vestagerjeve, "ki nakazuje možnost pozitivne odločitve Evropske komisije glede nakazila državne pomoči za STA". Zato je bilo "danes začasno, do dokončne odločitve Evropske komisije, odobreno izplačilo v okviru določb sedmega protikoronskega zakona".

Izplačilo sicer še ni nakazano, so navedli na STA.

STA je brez sredstev države za opravljanje javne službe že 49. dan. Prav tako Ukom ni poravnal računov za opravljene storitve STA za potrebe vladne administracije po tržni pogodbi za zadnje tri mesece lanskega leta. Poleg tega ni pristopil k sklenitvi pogodbe za financiranje javne službe za letos.