Aktualno 13.1.2021 17:45

Tonin o financiranju STA: Aktivno si prizadevam za rešitev zapleta v korist obeh strani

Ljubljana, 13. januarja - Predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin je STA sporočil, da si aktivno prizadeva, da bi zaplet s financiranjem Slovenske tiskovne agencije rešili "čim prej v korist obeh vpletenih strani". Podrobnosti ni navedel. Agencija namreč že 48. dan ostaja brez nadomestila za izvajanje javne službe.

Brdo pri Kranju.
Minister za obrambo in predsednik NSi Matej Tonin.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Odgovora Evropske komisije, ki pravi, da so slovenske oblasti same pristojne za preverjanje pravil in izvrševanje državne pomoči Slovenski tiskovni agenciji (STA) brez odobritve Evropske komisije, Tonin ni posebej komentiral.

STA sicer še čaka odgovor Urada za komuniciranje in ministrstva za finance, ali bodo sedaj na podlagi sedmega protikoronskega zakona poplačali zapadle obveznosti za opravljanje javne službe in poskrbeli za financiranje agencije na podlagi poslovnega načrta.

Urad je namreč prenehal plačevati nadomestilo za opravljanje javne službe STA, ko je zavrnil plačilo za oktober, od tedaj pa ni poravnal niti računov za opravljene storitve STA za potrebe vladne administracije po tržni pogodbi. Poleg tega ni pristopil k sklenitvi pogodbe za financiranje javne službe za letos.

Zato je parlament konec decembra na predlog stranke SMC sprejel dopolnilo k sedmemu protikoronskemu paketu, ki določa, da se v sedmih dneh po uveljavitvi zakona izplača vse zaostale obveznosti do STA za opravljanje javne službe in da se, ne glede na to, ali bo za leto 2021 sklenjena pogodba s STA, financira opravljanje javne službe STA na podlagi sprejetega poslovnega načrta.

Ukom je nato prejšnji teden ocenil, da je financiranje STA s sedmim protikoronskim svežnjem postalo neposredna zakonska obveznost, s tem pa da se je odprlo vprašanje, ali je to skladno s pravili EU o konkurenci, zlasti s pravili o podeljevanju državnih pomoči. Zagotovili so, da bo zakonsko določen znesek STA nakazan takoj, ko bo Evropska komisija dala pozitivno mnenje.

Evropski komisarki za konkurenco Margrethe Vestager ter za vrednote in preglednost Vera Jourova sta v pismu STA sicer navedli, da dodatna presoja komisije v skladu z odločitvijo komisije iz leta 2011 o nadomestilih za javni servis tistim, ki izvajajo storitve splošnega gospodarskega interesa, ni potrebna, če letni znesek pomoči ne presega 15 milijonov evrov. Višina sredstev, ki jih STA letno dobi od države za opravljanje javne službe, pa znaša približno dva milijona evrov. Evropska komisija je po neuradnih informacijah že odgovorila tudi slovenskim oblastem in jih pozvala k umiku notifikacije v povezavi s financiranjem STA.