Aktualno 11.1.2021 15:32

Evropska komisija o financiranju STA: Pod določenimi pogoji se lahko nadomestilo tiskovni agenciji dodeli brez predhodne odobritve

Bruselj, 11. januarja - Na splošno evropska pravila o državnih pomočeh članicam EU omogočajo pomoč tiskovnim agencijam kot nadomestilo za službo v splošnem gospodarskem interesu, je danes v Bruslju povedala govorka Evropske komisije za področje konkurence Arianna Podesta. Pod določenimi pogoji je lahko nadomestilo dodeljeno tudi brez predhodne odobritve komisije.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"Če so izpolnjeni določeni pogoji, vključno s pogojem, da znesek ne presega določenega praga, je lahko nadomestilo dodeljeno brez predhodne notifikacije in odobritve komisije, torej lahko je izvedeno neposredno," je povedala govorka.

Ta prag je določen pri 15 milijonih evrov na leto, piše v delovnem dokumentu komisije, ki opredeljuje navodila za uporabo pravil EU o državni pomoči, javnih naročilih in notranjem trgu za storitve splošnega gospodarskega pomena.

Govorka komisije je še dejala, da je Evropska komisija v stiku s slovenskimi oblastmi glede vprašanja financiranja STA. Konkretnejših informacij v povezavi z vprašanjem financiranja STA z vidika evropskih pravil o konkurenci za zdaj ni bilo mogoče pridobiti.

Po nekaterih neuradnih informacijah sicer prve analize kažejo, da bi nadomestilo STA lahko izpolnilo pogoje, določene v okviru evropske zakonodaje, za dodelitev nadomestila brez predhodne notifikacije komisiji in odobritve komisije.

Govorec za področje pravosodja Christian Wigand pa je ob tem ponovil stališče komisije, da bi moralo biti medijem omogočeno, da delajo svobodno in neodvisno povsod v EU, saj je to bistvo medijskega pluralizma.

Ponovil je tudi, kar je pred tedni poudarila podpredsednica komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova, da igrajo javni mediji posebno vlogo v EU, zato komisija poziva vse članice unije, naj se vzdržijo poskusov pritiskov nanje.

Odločitev o financiranju STA je treba po njegovih besedah pregledati na nacionalni ravni, v komisiji pa bodo še naprej podrobno spremljali položaj.