Aktualno 3.1.2021 8:08

STA bo letos praznovala trideset let obstoja

pripravila Nadja Podobnik

Ljubljana, 3. januarja - Letos bo 30-letnico poleg samostojne države praznovala tudi nacionalna tiskovna agencija STA. Od skromnih in zahtevnih začetkov med osamosvojitveno vojno se je v tem času razvila v sodoben medijski servis, ki dnevno slovenski in tuji javnosti zagotavlja tekstovne, radijske, fotografske in druge informativne vsebine.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Slovenska tiskovna agencija (STA) je začela delovati 20. junija 1991, le nekaj dni pred uradno razglasitvijo neodvisnosti države, ko je objavila prvo novico. Pred tem je v Sloveniji delovala samo skupna jugoslovanska agencija Tanjug. Zamisli o oblikovanju nacionalne tiskovne agencije so se sicer pojavile že ob koncu 80. let minulega stoletja.

Pobudniki so menili, da je potrebno odpraviti odvisnost od Tanjuga in oblikovati avtonomno slovensko tiskovno agencijo, ki bo odgovorna javnosti, ne politiki, hkrati pa bo dala nujno komunikacijsko infrastrukturo osamosvajajoči se državi.

Pogodba o ustanovitvi STA med tedanjim izvršnim svetom slovenske skupščine in družbo INI je bila podpisana 24. maja 1991. Kmalu zatem, 3. junija, je bila agencija tudi vpisana v sodni register, njen prvi direktor je postal Dejan Verčič.

Sprva je v prostorih na Cankarjevi ulici v Ljubljani delalo le nekaj novinarjev, ki so domovino in svet o dogajanju v novonastali državi obveščali z novicami, poslanimi preko telefaksov. Za izpolnjevanje nalog agencije, ki jih določa zakon o STA iz leta 2011, danes skrbi več kot 80 novinarjev, fotografov in drugih sodelavcev, tako v ljubljanski "centrali" na Tivolski 48 kot v dopisništvih po Sloveniji in svetu. Sprva je agencija delovala kot enoten desk, kasneje pa se je izoblikovalo več specializiranih uredništev.

Prav sprejetje zakona o STA je pomenilo pomemben korak k zagotavljanju neodvisnosti agencije, ki je sicer v stoodstotni državni lasti, pa tudi avtonomije novinarskega dela in financiranja dejavnosti. Zakon med drugim določa, da STA deluje po načelih neodvisnega, nepristranskega in profesionalnega novinarsko-agencijskega obveščanja ter da ne sme, dejansko ali pravno, postati odvisna od katerekoli ideološke, politične ali ekonomske skupine.

Poleti 2020 je bila STA soočena s poskusom spreminjanja zakona, ki ureja njeno delovanje. Osnutek zakonskega predloga, ki ga je pripravila vlada premierja Janeza Janše, je med drugim predvideval spremembo načina financiranja in upravljanja STA. Na STA so ga označili kot velik korak nazaj v zagotavljanju avtonomije in neodvisnosti STA. Konec novembra je urad vlade za komuniciranje zaustavil tekoče financiranje STA, še vedno ni sklenjena tudi pogodba o opravljanju javne službe STA za leto 2021, kar odpira vprašanje finančne stabilnosti agencije.

Direktor STA Bojan Veselinovič, ki agencijo vodi od leta 2009, je ob prihajajoči 30-letnici STA izpostavil: "STA je hrbtenica nacionalnega medijskega prostora in zato ključen dejavnik obveščanja najširše javnosti. Ob dejstvu, da so mediji v Sloveniji v finančno in razvojno zahtevnem položaju, je vloga STA izjemno pomembna."

"STA pripravlja vsebine, ki uporabnikom servisov ponujajo neodvisne, ažurne in verodostojne informacije, obenem pa jih podpira v njihovi preobrazbi v digitalne medije. Z lastnim znanjem nam je uspelo veliko," je dejala odgovorna urednica STA Barbara Štrukelj.

Po 30 letih opravljanja javne službe zagotavljanja informacij o dogajanju v državi in po svetu za domače in tuje javnosti se arhiv STA lahko pohvali z več kot 2,7 milijona novicami, preko 920.000 fotografijami in skoraj 130.000 tonskimi posnetki.

V povprečju STA na dan pripravi več kot 350 novic v slovenskem in angleškem jeziku. V okviru splošnega servisa so na voljo novice z vseh področij - od politike in gospodarstva do vsebin iz znanosti, tehnologije, kulture in športa, kronike in zanimivosti. Izbor novic iz splošnega servisa je dostopen tudi na spletnih družbenih omrežjih.

Angleški servis STA je vodilni vir novic o Sloveniji v angleškem jeziku. Skupaj je doslej objavil že več kot 260.000 novic. Leta 2006 je zaživel fotografski servis, od leta 2009 ponudbo STA bogati tudi radijski servis s tonskimi posnetki, prilagojen za potrebe radijskih postaj. STA gradi tudi video servis, v letu 2020, ko je zaradi epidemije ogromno dogodkov potekalo zgolj virtualno, pa se je še posebej izkazala storitev prenosov v živo.

Med naročniki STA so predvsem mediji, gospodarske in finančne družbe, državne in druge institucije. Poleg zakonskih obveznosti javne službe zagotavljanja informacij agencija izvaja tudi tržne dejavnosti. Te so v zadnjih letih vse pomembnejše za doseganje uspešnega poslovanja agencije. Enako velja tudi za aktivnosti na področju medijskih partnerstev ter izvedbe medijskih dogodkov.

Izjemno pomemben mejnik v razvoju agencije pa je bil njen vstop v strateška partnerstva pri raziskovalno-razvojnih mednarodnih projektih. Inovativne rešitve, ki jih agencija vpeljuje tudi v delo uredništva, so prispevale k novim produktom in storitvam, sem sodi tudi STA-jev produkt NewsMapper, ki se je leta 2020 po izboru Evropske komisije uvrstil med odlične evropske inovacije.

STA je članica Evropskega združenja tiskovnih agencij in Mednarodnega tiskovnega telekomunikacijskega sveta ter sodeluje v regionalnih združenjih sredozemskih oz. balkanskih tiskovnih agencij. Je tudi partnerica vseh pomembnejših svetovnih agencij.