Aktualno 29.12.2020 15:49

SMC vložila dopolnilo k sedmemu protikoronskemu zakonu za izplačilo vseh zaostalih obveznosti do STA

Ljubljana, 29. decembra - V SMC so vložili dopolnilo k predlogu sedmega protikoronskega zakona, da se v sedmih dneh po uveljavitvi zakona izplača vse zaostale obveznosti do STA in da se, ne glede na to, ali bo za leto 2021 sklenjena pogodba s STA, financira upravljanje javne službe STA na podlagi sprejetega poslovnega načrta, je pojasnila vodja poslancev SMC Janja Sluga.

Brdo pri Kranju.
Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot je vodja poslanske skupine SMC pojasnila v izjavi za medije ob robu seje DZ, na kateri obravnavajo tudi predlog sedmega protikoronskega zakona, so se za dopolnilo odločili glede na vse dogajanje v zvezi z nefinanciranjem STA za evidentno opravljanje javne službe.

"Seveda se pri polni zavesti zavedam, da to nima veze z epidemijo," je dejala Sluga. So se pa za dopolnilo odločili "glede na ravnanje Ukoma in vsa pravna mnenja, ki so bila podana, in glede na to, da smo mnenja, da bi se javna služba morala financirati in da Ukom nima pravice zahtevati od STA vsega, kar pač zahteva".

"Nam se zdi, da je situacija ušla izpod kontrole, da je STA talec nekih osebnih zgodb," je pojasnila Sluga. Glede na vse pripombe zakonodajnopravne službe, ki so bile podane na ukrepe v predlogu sedmega protikoronskega zakona, "tudi s pravnega vidika ne vidimo, da bi bila zadeva kaj posebej problematična", je dodala.

SMC je obenem danes vložila še dve drugi dopolnili in po pojasnilih Sluge se v poslanski skupini z njimi strinjajo večinsko. Na vprašanje, kaj ta dopolnila pomenijo v smislu morebitnega odmika SMC od aktualne koalicije, pa je odgovorila, da je to eden izmed korakov, ki so jih tudi v preteklosti že delali, a prej so to uskladili za zaprtimi vrati, zdaj pa so se odločili za samostojen korak. Pri tem, kot je dodala, računajo na podporo opozicije. S sprejetjem dopolnil pa ne pogojujejo svoje podpore celotnemu zakonu, ker ta vendarle vsebuje številne dobre ukrepe, ki so potrebni, je dodala.

Tudi predsednik DZ Igor Zorčič iz vrst SMC je ocenil, da so napori, ki naj bi potekali na vladi za ureditev nastalih razmer, nezadostni, da je ustrezno to vprašanje urediti tudi na zakonski ravni. Tako bi po njegovih besedah v parlamentu dali "jasno sporočilo, da institucija, kot je STA, ki je ključnega pomena tudi v času epidemije, potrebuje neko vzdržno financiranje". Če pa obstajajo kakršna koli nesoglasja na primer glede poslovnega načrta ali podrobnega, pa je to po Zorčičevem prepričanju treba rešiti drugače, "ne pa z odtegnitvijo vseh finančnih sredstev in s hiranjem takšne institucije".

Podporo vloženemu dopolnilu so za zdaj napovedali v več opozicijskih strankah, v LMŠ, SD, Levici in SAB, za ureditev financiranja pa so se v preteklih tednih zavzeli tudi v DeSUS. Poslanec Levice Miha Kordiš je v izjavi za medije ob robu seje v zvezi s tem dejal, da se je vlada Janeza Janše že zdavnaj odločila, da "želi vse medije, v katerih ne visi slika Janeza Janše, bodisi uničiti bodisi prevzeti, tako je tudi s STA".

Vladni urad za komuniciranje (Ukom) je namreč po tem, ko je zavrnil plačilo nadomestila za opravljanje javne službe STA za oktober, 24. decembra z dopisoma sporočil, da zavrača tudi zahtevek za izplačilo nadomestila za javno službo za november in plačilo računov za opravljene storitve STA za potrebe vladne administracije za oktober in november, so v ponedeljkovem sporočilu za javnost navedli v vodstvu STA. Ob tem so izpostavili, da je Ukom do oktobra redno poravnaval obveznosti do STA, normativna ureditev pa se ni v ničemer spremenila.

Vodstvo STA je v ponedeljek pozvalo predsednika vlade Janeza Janšo ter vse ministre, da podprejo zahtevo kolektiva in nadzornega sveta STA za plačilo nadomestila za javno službo za opravljeno delo agencije v zadnjih mesecih tega leta. Od vlade pričakujejo, da bo znova vzpostavila financiranje STA za leto 2020 in podpisala letno pogodbo o financiranju javne službe STA v letu 2021.

Premier pa je v odzivu na poziv na Twitterju zapisal, da bodo pogodbene obveznosti do STA izpolnjene takoj, ko bo Ukom prejel in preveril zahtevano dokumentacijo. Danes pa je na Twitterju navedel, da je novico o vložitvi dopolnila treba brati kot: "Vložili smo zakon, na podlagi katerega se lahko kršijo vsi ostali zakoni. Ko gre za prvorazredne, ki si izplačajo po 100.000 evrov na leto, ne sme biti ovir." Dodal je še zapis: "Ni kaj, vrhunci vladavine prava" in ključnik Zimbabve.