Aktualno 28.12.2020 20:15

Veselinovič: Posmeh vladavini prava ravnanje Ukoma, ki vlado sili v kršitve zakona o STA

Ljubljana, 28. decembra - Direktor STA Bojan Veselinovič je v odzivu na zapise premierja Janeza Janše zavrnil očitek, da bi koga pozival k nezakonitemu ravnanju, pač pa je v to njega "silila serija dopisov, ki si jih je privoščil direktor Ukoma Uroš Urbanija". Posmeh vladavini prava pa je ravnanje Ukoma, ki vlado sili v kršitve zakona o STA, meni.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Veselinovič je pojasnil, da kot direktor STA ni nikoli izjavil, da vladni urad za komuniciranje (Ukom) nima pooblastila za podpis pogodbe. Prav tako je pogodbo podpisal "ne le v obdobju Šarčeve vlade, ampak tudi takrat, ko je bil direktor Ukoma Anže Logar in z vsemi direktorji Ukoma vmes". "Opozoril pa sem, da na podlagi podpisa pogodbe Ukom nima pooblastila za družbeniške pravice za želene listine in vpogled v podatke," je navedel v odzivu.

Po njegovih besedah Urbanija s svojim samovoljnim ravnanjem "krši ne le pogodbene obveznosti do STA, ampak vlado, ki je po zakonu o STA dolžna zagotoviti financiranje agencijske javne službe, peha v kršenje zakonodaje. In prav to je eden večjih posmehov vladavini prava, ki si za žrtev jemlje zaupanja vredno STA in njene sodelavce," je na zapis premierja odgovoril Veselinovič.

Vodstvo STA je namreč danes v pismu vladi pozvalo predsednika vlade Janeza Janšo ter vse ministre, da podprejo zahtevo kolektiva in nadzornega sveta STA za plačilo nadomestila za javno službo za opravljeno delo agencije v zadnjih mesecih tega leta. Od vlade pričakujejo, da bo znova vzpostavila financiranje STA za leto 2020 in podpisala letno pogodbo o financiranju javne službe STA v letu 2021.

Premier Janša se je odzval na Twitterju z zapisom, da bodo pogodbene obveznosti do STA izpolnjene takoj, ko bo Ukom prejel in preveril zahtevano dokumentacijo. Navedel je še, da Veselinovič ob podpisu pogodbe o financiranju, ki je bila sklenjena v času vlade Marjana Šarca, "ni imel nobenih pripomb na Ukom kot predstavnika vlade". Zato je "nesprejemljivo, da danes išče različne izgovore in ne upošteva podpisane pogodbe," meni. "Pozivanje k nezakonitemu ravnanju v korist direktorja agencije, ki eklatantno krši pogodbo in ogroža socialni položaj zaposlenih, je v posmeh vladavini prava," je še zapisal.

Na Twitterju se je odzval tudi direktor Ukoma Urbanija in zapisal, da "če Veselinovič že piše ministrom, naj jim pošlje še vse dokumente, pa bo stvar hitro rešena". "Ampak ne - on bi rad denar, hkrati pa prikrival, kako posluje," je navedel.

V vodstvu STA so sicer v pozivu vladi danes navedli tudi, da so bili šele v začetku decembra seznanjeni, da ne obstaja pravni akt, s katerim bi vlada pooblastila Ukom, da nastopa v njenem imenu v razmerju do STA. To izhaja iz odgovora, ki ga je po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja od Ukoma pridobila poslanka SMC Janja Sluga, so navedli. Spomnili so tudi, da je Ukom do oktobra redno poravnaval obveznosti do STA, normativna ureditev pa se ni v ničemer spremenila.

Prvak SMC in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je sicer danes sporočil, da bo zaradi različnih interpretacij glede financiranja STA vladi predlagal sklep, s katerim bodo Ukomu dali jasna pooblastila in navodila glede izvajanja nalog v povezavi s tem. Vlada mora po njegovih besedah zaplet rešiti urgentno, to je še letos, saj delo STA ne sme biti ogroženo, so Počivalškove besede navedli na ministrstvu. V NSi medtem rešitev spora vidijo v dogovoru med vodstvom Ukoma in STA.