Aktualno 28.12.2020 18:57

NSi rešitev spora med STA in Ukomom vidi v dogovoru med vodstvoma

Ljubljana, 28. decembra - V NSi so glede zapleta pri financiranju STA izpostavili, da je treba že opravljeno delo iz naslova javne službe STA skladno s pogodbenimi določili plačati, plačilo pa se mora izvesti takoj, ko STA vladnemu uradu za komuniciranje (Ukom) posreduje zahtevano dokumentacijo. Rešitev nastalega spora vidijo v dogovoru med vodstvom Ukoma in STA.

Ljubljana.
Logotip stranke Nova Slovenija (NSi).
Foto: Nik Jevšnik/STA
Arhiv STA

Z zahtevano dokumentacijo se po mnenju NSi, ki so ga javnosti že sporočili, zagotavlja transparentnost porabe javnih sredstev iz naslova izvajanja javne službe. Vodstvo Ukoma in STA pozivajo, da "v dobro vseh novinark in novinarjev STA nastali spor čim hitreje razumno in dogovorno razrešita".

Ukom je namreč po tem, ko je zavrnil plačilo nadomestila za opravljanje javne službe za oktober, 24. decembra z dopisoma sporočil, da zavrača tudi zahtevek za izplačilo nadomestila za javno službo za november in plačilo računov za opravljene storitve STA za potrebe vladne administracije za oktober in november, je v današnjem sporočilu za javnost navedlo vodstvo Slovenske tiskovne agencije (STA). Ob tem je izpostavilo, da je Ukom do oktobra redno poravnaval obveznosti do STA, normativna ureditev pa se ni v ničemer spremenila.

Vodstvo STA je zato danes v pismu vladi pozvalo predsednika vlade Janeza Janšo ter vse ministre, da podprejo zahtevo kolektiva in nadzornega sveta STA za plačilo nadomestila za javno službo za opravljeno delo agencije v zadnjih mesecih tega leta. Neodzivnost ministrskega zbora se ne sme nadaljevati, sicer bo resno ogrožen obstoj STA, so navedli v vodstvu.

Predsednik vlade je na Twitterju zapisal, da bodo pogodbene obveznosti do STA izpolnjene takoj, ko bo Ukom prejel in preveril zahtevano dokumentacijo. Navedel je, da je bila aktualna pogodba med STA in uradom podpisana decembra lani in da direktor STA Bojan Veselinovič ob podpisu ni imel nobenih pripomb na urad kot predstavnika vlade. Zato je po Janševem mnenju nesprejemljivo, da danes išče različne izgovore in ne upošteva pogodbe. Meni, da je pozivanje k nezakonitemu ravnanju v korist direktorja STA, ki eklatantno krši pogodbo in ogroža socialni položaj zaposlenih, posmeh vladavini prava.

Predsednik SMC in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa bo, kot so za STA pojasnili na ministrstvu, vladi predlagal sklep, s katerim bodo Ukomu dali jasna pooblastila in navodila. Vlada mora zaplet rešiti urgentno in še letos, saj delo STA ne sme biti ogroženo, so Počivalškove besede navedli na ministrstvu. Počivalšek namreč opozarja, da STA izvaja pomembno javno službo na podlagi zakona in pogodbe z uradom za komuniciranje.

Pogodbo je na strani STA podpisal direktor STA Bojan Veselinovič, zato bo Počivalšek zahteval pojasnila, ali Veselinovič dejansko krši pogodbene obveznosti, kar mu sicer očita direktor Ukoma Uroš Urbanija. Hkrati bo zahteval pojasnila, ali je odločitev Urbanije, da ustavi financiranje STA, skladna s pogodbo in zakonom. Prizadevanja kolektiva STA podpira tudi predsednik DZ Igor Zorčič.