Aktualno 28.12.2020 18:14

Janša: Obveznosti do STA bodo izpolnjene, ko bo Ukom prejel in preveril zahtevano dokumentacijo

Ljubljana, 28. decembra - Pogodbene obveznosti do STA bodo izpolnjene takoj, ko bo Ukom prejel in preveril zahtevano dokumentacijo, je na Twitterju navedel premier Janez Janša. Poziv direktorja STA Bojana Veselinoviča k vnovični vzpostavitvi rednega financiranja STA pa je označil za posmeh vladavini prava.

Maribor.
Predsednik vlade Janez Janša.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Janša je na Twitterju navedel, da je bila aktualna pogodba, ki ureja medsebojne obveznosti med Slovensko tiskovno agencijo (STA) in vladnim uradom za komuniciranje (Ukom), podpisana decembra 2019, v času vlade Marjana Šarca. Direktor STA ob podpisu pogodbe po navedbah Janše "ni imel nobenih pripomb na Ukom kot predstavnika vlade".

Zato je po mnenju predsednika vlade "nesprejemljivo, da danes išče različne izgovore in ne upošteva podpisane pogodbe. Če Ukom ne bi bil pristojen za podpis pogodbe, potem bi bila ta enostavno nična in bi morala STA proračunu vrniti še ves denar, izplačan od januarja letos," je še zapisal in dodal, da je "pozivanje k nezakonitemu ravnanju v korist direktorja agencije, ki eklatantno krši pogodbo in ogroža socialni položaj zaposlenih, posmeh vladavini prava".

Vodstvo STA je namreč danes v pismu vladi pozvalo predsednika vlade Janeza Janšo ter vse ministre, da podprejo zahtevo kolektiva in nadzornega sveta STA za plačilo nadomestila za javno službo za opravljeno delo agencije v zadnjih mesecih tega leta. Od vlade pričakujejo, da bo znova vzpostavila financiranje STA za leto 2020 in podpisala letno pogodbo o financiranju javne službe STA v letu 2021.

Menijo, da je ustavitev financiranja s strani Ukoma nezakonita, saj Ukom pogojuje plačevanje mesečnih nadomestil za opravljanje javne službe z dostavo nekaterih dokumentov, čeprav nikoli ni navedel niti pravne osnove niti se ni izkazal z ustreznim pooblastilom za pravico do dostopa do informacij STA. Šele v začetku decembra pa so bili seznanjeni, da ne obstaja pravni akt, s katerim bi vlada pooblastila Ukom, da nastopa v njenem imenu v razmerju do STA. To izhaja iz odgovora, ki ga je po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja od Ukoma pridobila poslanka SMC Janja Sluga. Tega dejstva pa informacija Ukoma o nezmožnosti izvajanja letne pogodbe o opravljanju javne službe, ki jo je še pred tem konec novembra obravnavala vlada na eni izmed dopisnih sej, ne upošteva.

Prvak SMC in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je sicer danes sporočil, da bo zaradi različnih interpretacij glede financiranja STA vladi predlagal sklep, s katerim bodo Ukomu dali jasna pooblastila in navodila glede izvajanja nalog v povezavi s tem. Vlada mora po njegovih besedah zaplet rešiti urgentno, to je še letos, saj delo STA ne sme biti ogroženo, so Počivalškove besede navedli na ministrstvu. Prizadevanja kolektiva STA podpira tudi predsednik DZ Igor Zorčič.