Aktualno 28.12.2020 11:34

Vodstvo STA: Neodzivnost ministrskega zbora se ne sme nadaljevati

Ljubljana, 28. decembra - Vodstvo STA je danes v pismu vladi pozvalo predsednika vlade Janeza Janšo ter vse ministre, da podprejo zahtevo kolektiva in nadzornega sveta STA za plačilo nadomestila za javno službo za opravljeno delo agencije v zadnjih mesecih tega leta. Neodzivnost ministrskega zbora se ne sme nadaljevati, sicer bo resno ogrožen obstoj STA, navaja vodstvo.

Ljubljana.
Vlada RS.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Urad vlade za komuniciranje (Ukom) je namreč po tem, ko je kljub zakonski obvezi zavrnil plačilo nadomestila za opravljanje javne službe za oktober, 24. decembra z dopisoma sporočil, da zavrača tudi zahtevek za izplačilo nadomestila za javno službo za november in plačilo računov za opravljene storitve STA za potrebe vladne administracije za oktober in november, je v sporočilu za javnost navedlo vodstvo Slovenske tiskovne agencije (STA). Ob tem je izpostavilo, da je Ukom do oktobra redno poravnaval obveznosti do STA, normativna ureditev pa se ni v ničemer spremenila.

Ustavitev financiranja s strani Ukoma je po njihovih besedah nezakonita, saj v skladu z zakonom o STA naloge družbenika izvaja vlada. "Ukom je s samovoljno zaustavitvijo financiranja opravljanja javne službe tako presegel zakonska in pogodbena pooblastila," so pojasnili. Pri tem so spomnili, da je to v svojem mnenju ugotovila služba vlade za zakonodajo, temu pa pritrjuje tudi pravno mnenje, ki ga je pridobila uprava STA.

Agencija sicer kljub prekinitvi financiranja še naprej opravlja z zakonom predpisano javno službo in tako izpolnjuje svoj del obveznosti, medtem ko se vlada kljub nenehnim pozivom še vedno ni opredelila do početja Ukoma.

Ukom pa še naprej pogojuje plačevanje mesečnih nadomestil za opravljanje javne službe z dostavo nekaterih dokumentov, čeprav nikoli ni navedel niti pravne osnove niti se ni izkazal z ustreznim pooblastilom za pravico do dostopa do informacij STA. Na to je vodstvo agencije opozarjalo v svojih odgovorih Ukomu in poudarjalo, da so skladno z veljavno zakonodajo lastniku vedno na voljo želene informacije.

Poleg tega so bili šele v začetku decembra seznanjeni, da ne obstaja pravni akt, s katerim bi vlada pooblastila Ukom, da nastopa v njenem imenu v razmerju do STA. To izhaja iz odgovora, ki ga je po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja od Ukoma pridobila poslanka SMC Janja Sluga. Tega dejstva pa informacija Ukoma o nezmožnosti izvajanja letne pogodbe o opravljanju javne službe, ki jo je še pred tem konec novembra obravnavala vlada na eni izmed dopisnih sej, ne upošteva.

Ukrepanje Ukoma je po navedbah vodstva STA tudi v nasprotju s sklepoma nujne seje odbora DZ za kulturo 14. decembra, ki je vlado pozval, naj v treh dneh izpolni svoje dolžnosti in izplača oktobrsko nakazilo za javno službo in za storitve po letni tržni pogodbi ter s tem zagotovi nadaljnjo stabilnost STA. Ukom pa sklepov ne spoštuje in je napovedal celo, da za letos ne bo poravnal nobenega računa več.

V upravi STA od vlade zato pričakujejo, da bo znova vzpostavila financiranje STA za leto 2020 in podpisala letno pogodbo o financiranju javne službe STA v letu 2021, saj je kot družbenik v imenu ustanoviteljice dolžna zagotoviti celovito in nemoteno izvajanje javne službe STA na podlagi letnega poslovnega načrta. Nadzorni svet STA je poslovni načrt za leto 2021 sprejel in poslal na vlado 21. decembra.

Vodstvo STA se sprašuje, ali je agencija talec direktorja Ukoma Uroša Urbanije in do kdaj bo vlada to mirno dopuščala. "Dopustitev takšnega stanja kliče k odgovornosti vse člane vlade, da zastavijo svojo besedo in skladno s svojimi pooblastili storijo vse za vzpostavitev rednega financiranje dejavnosti STA," je navedlo.