Aktualno 18.12.2020 19:08

Nadzorni svet STA ob sprejemu poslovnega načrta za 2021 s ponovnim pozivom k zagotovitvi sredstev

Ljubljana, 18. decembra - Nadzorni svet STA je sprejel poslovni načrt za leto 2021, ki temelji na 2,028 milijona evrov nadomestila za upravljanje javne službe v 2021. S potrditvijo so ustvarjeni zakonski pogoji za podpis letne pogodbe o financiranju javne službe v letu 2021 z vlado. Ob tem so na STA ponovno pozvali vlado k izpolnitvi obveznosti po veljavnih pogodbah.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kljub pozivu odbora DZ za kulturo, naj vlada v treh dneh izpolni svoje dolžnosti v skladu z zakonom o STA in pogodbo o opravljanju javne službe ter izplača oktobrsko nakazilo za javno službo in za storitve po letni tržni pogodbi ter s tem zagotovi nadaljnjo stabilnost STA, se to ni zgodilo, so danes opozorili na STA.

Kot so ponovili, je urad vlade za komuniciranje (Ukom) s samovoljno zaustavitvijo financiranja opravljanja javne službe presegel zakonska in pogodbena pooblastila, kar potrjujejo tako pravno mnenje, ki ga je pridobila uprava STA, kot tudi ugotovitve službe vlade za zakonodajo. "Ukom je na to odgovoril z naznanili kazenskih dejanj, ne pa s sprostitvijo financiranja," so dodali.

V STA zagotavljajo, da bodo kljub težkim razmeram "nadaljevali profesionalno in neodvisno delo, dokler bomo lahko". "Se pa mora ustanovitelj zavedati, da STA danes tako že 22. dan čaka na plačilo, ki ji pripada po pogodbi o opravljanju javne službe za mesec oktober, pri čemer je obveznosti v celoti izpolnila," so poudarili. Enako velja tudi za plačilo tržne storitve za oktober s strani Ukoma. Za obe zapadli terjatvi sta vloženi sodni izvršbi, so pojasnili.

Doslej izjemno stabilno poslovanje agencije, ki je ves finančni primanjkljaj pri opravljanju javne službe že leta pokrivala s tržno dejavnostjo, bo ogroženo, če ustanovitelj ne bo izpolnil svoje zakonske dolžnosti in poravnal zapadlih obveznosti ter zagotovil financiranja javne službe za leto 2021, so še opozorili v STA.

Sicer pa v nadzornem svetu od ustanoviteljice STA, torej od vlade pričakujejo zagotovitev postopnega polnega financiranja javne službe. Stroški, ki nastajajo pri opravljanju javne službe, so v načrtovanem izkazu poslovnega izida STA za leto 2021 višji, kot naj bi bilo nadomestilo zanjo, kar pomeni, da bo družba manko financiranja javne službe tudi v letu 2021 pokrivala z naslova tržne dejavnosti.

STA načrtuje za prihodnje leto 2,081 milijona evrov tržnih prihodkov, kar je za dva odstotka več v primerjavi z letošnjim poslovnim načrtom. Načrtovani poslovni prihodki iz naslova tržne dejavnosti tako predstavljajo 50,6 odstotka vseh načrtovanih poslovnih prihodkov, ki vključujejo tudi nadomestilo za opravljanje javne službe.