Aktualno 14.12.2020 19:12

V DNS pozivajo vlado, naj od Ukoma zahteva zagotovitev sredstev za STA

Ljubljana, 14. decembra - V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) vlado pozivajo, naj od Ukoma nemudoma zahteva, da ravna v skladu z zakonom in sledi sklepom odbora za kulturo ter Slovenski tiskovni agenciji (STA) zagotovi sredstva za javno službo. K temu pozivajo "predvsem koalicijske SMC, NSi in DeSUS, saj je po našem mnenju apel na največjo vladno stranko brezpredmeten".

Ljubljana.
Društvo novinarjev Slovenije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V DNS ugotavljajo, da je financiranje javne službe STA še vedno ustavljeno. Kot so zapisali, se je v minulem tednu skozi več pravnih mnenj, vključno z mnenjem vladne službe za zakonodajo, izkazalo, da Urad vlade RS za komuniciranje (Ukom) nima pravne podlage za neizplačilo sredstev za javno službo. Vendar pa STA teh še vedno ni dobila, in to niti za mesece, ko je svoj del obveznosti opravila, so navedli.

Po navedbah društva je današnji nastop direktorja Ukoma Uroša Urbanije na seji odbora DZ za kulturo tudi pokazal, da bo vztrajal pri nezakonitem pogojevanju izplačila sredstev in bo v negotovosti pustil okoli 100 zaposlenih na agenciji.

"Še več, namesto izpolnitve svoje zakonske obveznosti je podal naznanilo kaznivega dejanja zoper direktorja STA in nadzorni svet, ki nadzoruje delo agencije in v njenem poslovanju vsa leta ni ugotovil nič spornega," so navedli. Medtem pa je Sindikat novinarjev Slovenije zoper direktorja Ukoma na državno tožilstvo podal naznanilo kaznivega dejanja zaradi prekinitve financiranja javne službe STA.

Obenem v DNS obsojajo besede ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki je na omenjeni seji odbora DZ za kulturo dejal: "Res je, da se izdelovanja avtomobilov in novic ne da primerjati, za avtomobile je potrebno ogromno znanja." "Takšna žalitev je nevredna funkcije ministra za kulturo, ki bi se moral zavzemati za medije in njihovo avtonomijo, in le pritrjuje že večkrat jasno izraženi nameri predstavnikov te stranke po popolni razgradnji svobodnega novinarstva in medijev," so še opozorili v društvu.