Aktualno 11.12.2020 13:04

V odgovoru na pismo Mijatovićeve premierju Janši o financiranju STA Urbanija ponovil stališča

Strasbourg/Ljubljana, 11. decembra - Na ponedeljkovo pismo komisarke Sveta Evrope za človekove pravice Dunje Mijatović premierju Janezu Janši, v katerem ga je pozvala, naj zagotovi takojšnjo razveljavitev odločitve o ustavitvi financiranja STA, je odgovoril direktor Ukoma Uroš Urbanija in ponovil svoja stališča.

Ljubljana.
Direktor urada vlade za komuniciranje Uroš Urbanija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Direktor Urada vlade za komuniciranje (Ukom) Urbanija se je v četrtkovem odgovoru, ki so ga objavili na spletni strani komisarke, Mijatovićevi zahvalil za skrb in pozornost glede razmer z STA in dodal, da si tudi on želi, da bi sedanje težave s financiranjem STA bile rešene čim prej v korist zaposlenih in tiskovne agencije.

Zapisal je, da mora v skladu z zakonom o STA vlada agenciji, katere kratico navaja kot SPA po angleškem prevodu imena, zagotoviti primerno financiranje, kar od samega začetka ureja Ukom v imenu vlade. Krovna pogodba iz decembra lani določa, da Ukom plača STA okoli 165.000 evrov za zagotavljanje javne službe, medtem ko agencija Ukomu zagotovi vse potrebne dokumente, tako glede finančnih in pravnih zadev, kot tudi vsebine, je zapisal.

Pomen "ustreznega financiranja", kot je določen v zakonu, je mogoče ugotoviti samo na podlagi celostnega pregleda finančnih dejavnosti STA, je dodal. V upanju, da bo nova pogodba pravočasno pripravljena in tudi, da bi omogočili pregled tekočih izdatkov proračunskih sredstev, je Ukom zahteval kompletno dokumentacijo v oktobru, ki pa je direktor Bojan Veselinovič še ni izročil kljub veljavni pogodbi, je zapisal v odgovoru. Sklenil ga je z besedami, da Slovenija temelji na vladavini prava ter da so tovrstni spori v pristojnosti sodišč.

Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je v pismu premirja Janšo pozvala, naj zagotovi takojšnjo razveljavitev odločitve o ustavitvi financiranja STA, saj bi prekinitev javnega financiranja lahko resno ovirala delo STA in morda celo ogrozila njegovo nadaljnje delovanje.

Zapisala je tudi, da se zdi, da je ta dogodek eden v vrsti različnih incidentov, o katerih je obveščena, in ki kažejo na poslabšanje delovnega okolja za novinarje in medije v Sloveniji v zadnjih mesecih.

Premierja je spomnila, da je bila STA ustanovljena leta 1991 in je postala zelo cenjena tudi na mednarodni ravni. Vzdržuje visoke novinarske standarde in z zagotavljanjem zanesljivih informacij ljudem v Sloveniji nudi dragocen javni servis, je zapisala v pismu, ki ga je premierju poslala v ponedeljek preko stalnega predstavnika Slovenije pri Svetu Evrope.

Ukom STA še ni plačal oktobrskega mesečnega nakazila za opravljeno javno službo, ker da mu vodstvo STA ne želi posredovati nekaterih podatkov, brez katerih ne morejo določiti, kaj je "primerno financiranje". Vlada se je z informacijo o tem seznanila.

Po oceni vodstva STA je Ukom s svojimi zahtevami presegel zakonska in pogodbena pooblastila, do katerih ima po zakonu o STA pravico le vlada. Zahteve iz dopisov so se namreč nanašale tako na področja, ki jih ščitijo določila o avtonomiji uredništva, kot na tržni del dejavnosti STA, za katere Ukom kot skrbnik pogodbe o opravljanju javne službe ni pristojen.

Ukom je na STA naslovil 12 dopisov, med drugim z vprašanji o številu intervjujev s pevci iz sveta zabavne glasbe, intervjujev z avtorji ob izdajah cedejev, primerjavi dolžine intervjujev ter zahteval informacije o tržnem delovanju STA ter poimenskem seznamu bruto plač.

Služba vlade za zakonodajo je v mnenju, za katero jo je zaprosil Ukom, ocenila, da bi morala biti zamrznitev financiranja STA skrajna sankcija, saj bi posledična ustavitev javne službe pomenila nezakonito stanje. Ocenila je tudi, da je z zakonom vzpostavljena neodvisnost STA v razmerju do vlade, ki od STA ne sme zahtevati podatkov za nadzor nad uredniško politiko ali primernostjo poslovanja.