Aktualno 10.12.2020 10:49

Vabilo na spletni pogovor z naslovom "Statistični podatki - osnova za razumevanje epidemije"

Ljubljana, 10. decembra - Slovenska tiskovna agencija v okviru projekta STAznanost vabi na spletni pogovor z naslovom "Statistični podatki - osnova za razumevanje epidemije". Ta bo potekal v petek, 11. decembra 2020, ob 13. uri, spremljati ga bo mogoče na spletnem naslovu https://vzivo.sta.si/.

Ljubljana.
Podatki o širjenju koronavirusa.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA.

Pred kakšnim letom je verjetno le peščica Slovencev vedela, kaj pomeni štirinajstdnevna incidenca okužb, kaj pomeni reprodukcijsko število, verjetno si tudi nihče ni predstavljal, da bo vsakodnevno spremljal številke o novih okužbah za določeno bolezen in žrtvah te bolezni. Epidemija bolezni covid-19 je tako v naša življenja, pogovore in misli vnesla tudi številne statistične podatke, na podlagi katerih sprejemamo sklepe in načrte.

Zato ni nepomembno, od kod dobimo podatke, kdo in kako jih zbira. Ni nepomembno, kdo in kako interpretira podatke, saj lahko zelo hitro pride do njihovih manipulacij in dezinformacij. O vsem tem in tudi o tem, kako bi lahko podatke uporabili za to, da bi hitreje prišli iz epidemičnega vala, bomo spregovorili v spletnem pogovoru STAznanost z naslovom "Statistični podatki - osnova za razumevanje epidemije".

V pogovoru bodo sodelovali:

- Leon Cizelj, vodja odseka za reaktorsko tehniko na Inštitutu Jožef Stefan;

- Zarja Muršič, predstavnica Sledilnika za covid-19;

- Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Spletni pogovor bo potekal v petek, 11. decembra 2020, ob 13. uri, v živo pa ga boste lahko spremljali na vzivo.sta.si in znanost.sta.si ter na kanalih STA na družbenih omrežjih.

Vljudno vabljeni k ogledu in poslušanju!

STAznanost je spletni portal STA z vsebinami o znanosti, s poudarkom na dosežkih slovenske znanosti. Delovanje portala sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS.