Aktualno 9.12.2020 19:36

Mijatovićeva Janšo pozvala k ponovni vzpostavitvi financiranja STA

Strasbourg, 9. decembra - Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je zaradi ustavitve financiranja STA v ponedeljek pisala premierju Janezu Janši in ga pozvala, naj zagotovi takojšnjo razveljavitev te odločitve. Izrazila je zaskrbljenost, da bi ukinitev javnega financiranja lahko ogrozila nadaljnje delovanje agencije.

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"V okviru svojega mandata posebno pozornost posvečam spodbujanju in spoštovanju svobode medijev v vseh državah članicah Sveta Evrope," je Mijatovićeva zapisala v pismu Janši, o katerem sta prva poročala TV Slovenija in Pop TV, pridobila pa ga je tudi STA.

Kot je dodala, se zdi, da je ta dogodek eden v vrsti različnih incidentov, o katerih je obveščena, in ki kažejo na poslabšanje delovnega okolja za novinarje in medije v Sloveniji v zadnjih mesecih.

Pri tem je premierja spomnila, da je bila STA ustanovljena leta 1991 in je postala zelo cenjena tudi na mednarodni ravni. Vzdržuje visoke novinarske standarde in z zagotavljanjem zanesljivih informacij ljudem v Sloveniji nudi dragocen javni servis, je zapisala v pismu, ki ga je premierju poslala v ponedeljek preko stalnega predstavnika Slovenije pri Svetu Evrope.

Republika Slovenija kot ustanoviteljica in lastnica STA za storitve javnega servisa zagotavlja velik delež financiranja agencije iz državnega proračuna. "Zato me skrbi, da bi prekinitev javnega financiranja lahko resno ovirala delo STA in morda celo ogrozila njegovo nadaljnje delovanje," je zapisala.

"Verjamem, da bi se strinjali z mano, da so dobro financirani in močni javni mediji bistveni element demokratične družbe. Zato vas lepo prosim, da kot predsednik vlade s svojimi pooblastili zagotovite takojšnjo razveljavitev odločitve o ustavitvi javnega financiranja STA," je zapisala in dodala, da se veseli nadaljnjega konstruktivnega dialoga o tem in drugih vprašanjih.