Aktualno 8.12.2020 13:51

V Ukomu vztrajajo pri zahtevah po dokumentaciji STA

Ljubljana, 8. decembra - Urad vlade RS za komuniciranje (Ukom) ne more mimo določb pogodbe med uradom in Slovensko tiskovno agencijo, ker bi s tem ravnal nezakonito, je poziv STA k poravnavi obveznosti komentiral direktor Ukoma Uroš Urbanija. Direktorja STA Bojana Veselinoviča je pozval, naj "nemudoma pošlje zahtevano dokumentacijo in preneha s prikrivanjem podatkov".

Ljubljana.
Slovenska tiskovna agencija (STA).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Direktor urada vlade za komuniciranje Uroš Urbanija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Predstavniki vodstva, zaposlenih in sodelavcev STA so v ponedeljek opozorili, da mineva že 12. dan, ko ostajajo brez plačila za delo, ki so ga v okviru javne službe opravili v oktobru. Ukom in vlado so ob tem ponovno pozvali, naj spoštujeta zakon o STA in naj v skladu s podpisano pogodbo za letošnje leto Ukom poravna svoje obveznosti do STA.

Direktor Ukoma Uroš Urbanija je odzivu danes za STA zapisal, da izraža "izjemno zaskrbljenost zaradi položaja, v katero je Slovensko tiskovno agencijo pripeljal" direktor Bojan Veselinovič". "Še posebej nas skrbi, da zaradi svojega nedopustnega ravnanja kot talce očitno želi izrabiti svoje zaposlene, kar je sprevrženo in zavrženo dejanje," je navedel.

Izpostavil je, da je pogodba med STA in Ukomom, ki jo je podpisal direktor, zdaj javno objavljena, iz njenega šestega člena pa je razvidno, katere dokumente jim je direktor dolžan posredovati in kakšne so posledice, če tega ne bo naredil.

Opozoril je, da je direktor pogodbo podpisal z bivšo direktorico Ukoma, obenem pa ocenil, da je "izjemno nenavadna, še posebej ob vedenju, da agencija direktorja iz javno objavljenih podatkov plačuje približno 8500 evrov na mesec oz. 102.000 evrov na leto".

Ukom po navedbah Urbanije ne more mimo določb pogodbe, ker bi s tem ravnal nezakonito. "Kar si iskreno želimo, je, da direktor Veselinovič v skladu s pogodbo, ki jo je podpisal, nemudoma pošlje zahtevano dokumentacijo in preneha s prikrivanjem podatkov, s tem pa omogoči tudi nadaljevanje izvajanja podpisane pogodbe," je zapisal.

Obenem Urbanijo vse bolj skrbi, "kako škodljive za STA so šele druge pogodbe, če je že ta osnovna sestavljena tako". Po njegovih navedbah pa delno to pojasni tudi vprašanje, zakaj direktor ne izroči celotne dokumentacije.

Direktor STA Veselinovič je sicer navedbe, da naj bi njegova plača znašala 8500 evrov, že v preteklih dneh označil za neresnične in zlonamerne. Pojasnil je, da je bila njegova plača za oktober 3.552,27 evra neto, in ne več kot dvakrat večja. Objave vidi kot poskus vnašanja nemira v kolektiv STA, potem ko je Ukom ustavil tekoče financiranje STA.

Poudaril je, da so podatki "sicer že v celoti javno objavljeni tako v letnih poročilih STA kot na spletni strani STA". Skupni znesek izplačil direktorju, ki je vsakič objavljen v letnem poročilu STA, predstavlja bruto bruto prejemke in vključuje tudi zakonsko določen enkratni spremenljivi prejemek ter stroške za prehrano in prevoz na delo, je še pojasnil Veselinovič.