Aktualno 8.10.2020 15:50

Vabilo na spletni pogovor "Kako epidemija covid-19 vpliva na transplantacijsko dejavnost in ali jo lahko ogrozi?"

Ljubljana, 8. oktobra - Slovenska tiskovna agencija v okviru projekta STAznanost vabi na spletni pogovor z naslovom "Kako epidemija covid-19 vpliva na transplantacijsko dejavnost in ali jo lahko ogrozi?" Ta bo potekal v ponedeljek, 12. oktobra 2020, ob 13.30, spremljati ga bo mogoče na spletnem naslovu https://vzivo.sta.si/.

Kitajska, Zhengzhou.
Kirurgija, operacija.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Vsako drugo soboto v oktobru obeležujemo Evropski dan darovanja in presaditve organov. Slovenija se po številu presaditev organov na milijon prebivalcev uvršča v povprečje Evrope, lani so v Centru za transplantacijsko dejavnost UKC Ljubljana presadili 95 organov.

V prvem valu epidemije koronavirusa se je število presaditev celo podvojilo, vendar ostaja vprašanje, kako bo na transplantacijsko dejavnost vplival drugi val epidemije, ki bi znal biti glede na sedanje številke hujši od prvega.

Na to in vrsto drugih vprašanj, povezanih z donorsko in transplantacijsko dejavnostjo, bodo poskušali odgovoriti sogovorniki na spletni okrogli mizi STAznanost z naslovom "Kako epidemija covid-19 vpliva na transplantacijsko dejavnost in ali jo lahko ogrozi?".

Na okrogli mizi bodo sodelovali:

- Andrej Gadžijev, dr. med., spec. travm., Pomočnik direktorice Slovenija-transplant za strokovno-medicinske zadeve,

- dr. Ivan Kneževič, dr. med. FETCS, vodja Centra za transplantacijsko dejavnost UKC Ljubljana ter

- Milan Osterc, predsednik Zveze društev ledvičnih bolnikov Slovenije
        

Pogovor, ki ga bo vodila Anja Gorenc, STA, bomo prenašali v živo na spletni strani https://vzivo.sta.si/.

Vljudno vabljeni k ogledu in poslušanju!