Aktualno 3.8.2020 12:26

Vodja projektov na STA Aljoša Rehar z aplikacijo NewsMapper ime tedna na Valu 202

Ljubljana, 3. avgusta - Ime tedna na Valu 202 je tokrat postal novinar in vodja skupine za digitalno strategijo na STA Aljoša Rehar z napredno tehnološko rešitvijo NewsMapper. V odzivu na dosežek je Rehar navedel, da mu priznanje veliko pomeni, glasove zanj pa je pripisal celotni razvojni ekipi. Ponos nad dosežkom je izrazila tudi odgovorna urednica STA Barbara Štrukelj.

Ljubljana.
Spletna aplikacija za strojno sledenje člankom in zaznavo novih zgodb NewsMapper, ki je nastala pod okriljem STA.
Foto: STA

"NewsMapper je rezultat zagnanega dela in odlične ideje, za STA pa tudi potrditev strategije, ki smo jo pred leti zastavili na področju razvoja tehnoloških rešitev za medije," je dodala odgovorna urednica agencije.

STA je aplikacijo razvila v okviru evropskega projekta Renoir. Gre za večletni projekt, v katerem je v sodelovanju z znanstvenimi partnerji, posebej z varšavsko tehnično univerzo, razvila prototipno rešitev za sledenje člankom.

To prototipno rešitev je nato letos nadgradila v spletno aplikacijo NewsMapper. Ta temelji na tehnologijah umetne inteligence in omogoča vrsto funkcionalnosti, kot sta med drugim strojno sledenje uporabi člankov na spletu ter zgodnje zaznavanje novih aktualnih zgodb, oboje v realnem času.

Ta napredna rešitev lajša delo tako novinarjem in urednikom kot prodajnim oddelkom medijev, obenem pa tudi poslovnim uporabnikom iz nemedijskih panog, ki jih zanima gibanje njihovih sporočil v medijskem prostoru ter s tem povezane napredne analize, je aplikacijo opisal Rehar.

"Načrtov za nadaljnji razvoj v tehnološkem in poslovnem smislu je veliko, s tovrstnimi spodbudami javnosti se jih bomo lotili še toliko bolj motivirani," pa je navedel v odzivu na današnji dosežek.

Evropska komisija je aplikacijo že uvrstila na seznam odličnih evropskih inovacij. STA pa z NewsMapperjem, ki je na voljo na spletnem naslovu https://newsmapper.sta.si/, cilja tudi na tuje trge.

Ime tedna na drugem programu nacionalnega radia sicer izbirajo vsak ponedeljek. Tisti, ki jih poslušalci izvolijo v ta naziv, se nato potegujejo za ime meseca, vsako leto decembra pa projekt zaokrožijo s tradicionalno prireditvijo Ime leta.