Aktualno 15.6.2020 20:06

Spletni pogovor "Evropski zeleni dogovor - priložnost za razvojni preboj"

Ljubljana, 15. junija - Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji v sodelovanju s Slovensko tiskovno agencijo v četrtek, 18. junija 2020, ob 12. uri vabi na četrti spletni pogovor o odzivu Evropske unije (EU) na pandemijo novega koronavirusa. Tokratni pogovor bo potekal pod naslovom "Evropski zeleni dogovor - priložnost za razvojni preboj".

Ljubljana.
Spletni pogovor: Evropski zeleni dogovor - priložnost za razvojni preboj.
Foto: STA

Okrevanje evropskega gospodarstva in obsežen finančni sveženj, ki ga bo za to namenila EU, sta priložnost za prehod v novo, zeleno prihodnost, ki jo je v ospredje svoje agende z evropskim zelenim dogovorom še pred koronakrizo postavila aktualna Evropska komisija. Obsežne naložbe v prenove stavb, trajnostni promet in pridelavo hrane, krožno gospodarstvo, alternativna goriva, obnovljivi viri energije in biotska raznovrstnost so le del načrtov okrevanja in zahtevna naloga. Bo Evropa postala vodilna sila v zelenih tehnologijah in inovacijah ter ravnanju z viri? Kaj se mora na poti k podnebni nevtralnosti celine še spremeniti? Kako naj se Slovenija kot država in družba učinkovito pripravi na zasuk v zeleno prihodnost in kako bo za to izkoristila evropska sredstva za okrevanje?

O tem in drugih aktualnih procesih, tudi o načrtih EU za povečanje ambicije v boju proti podnebnim spremembam, bodo spregovorili:

- Janez Potočnik, nekdanji evropski komisar za okolje in sopredsedujoči Mednarodnemu panelu za vire (IRP),
- Ladeja Godina Košir, sopredsedujoča evropski platformi Circular Economy,
- Monika Kirbiš Rojs, državna sekretarka, Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko,
- Taj Zavodnik, strokovni sodelavec, društvo Focus za sonaraven razvoj.

Sklepno besedo ob koncu pogovora bo imel vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič.

Spletni pogovor boste lahko spremljali v živo prek spleta na povezavi https://vzivo.sta.si/, Facebook kanalu Evropske komisije v Sloveniji ter kanalih Slovenske tiskovne agencije na Facebooku, Youtubu in Twitterju.

Vabljeni tudi k sodelovanju s svojimi vprašanji, ki jih lahko pred in med razpravo pošljete na naslov staklub@sta.si.

Vljudno vabljeni k ogledu in poslušanju.